Upratovanie v chladničke či manikúra. Američanov sužuje povolebný stres

TA3 ČTK
11.11.2016 20:12

Upratovanie v chladničke, manikúra či odstrihnúť sa od sociálnych sietí, to sú rady, aké Američanom otraseným výsledkom prezidentských volieb odporúčajú americké magazíny aj psychológovia. Mnoho ľudí totiž považuje zvolenie Donalda Trumpa do Bieleho domu za katastrofu.

Upratovanie v chladničke či manikúra. Američanov sužuje povolebný stres
SITA/AP

Teraz je ten správny čas

"Robte niečo, čo vám dočasne poskytne zmysel, že niečo máte pod kontrolou. Aj keby to bolo upratovanie v chladničke," napísal magazín Psychology Today v stĺpiku s názvom Päť tipov na zvládnutie povolebného šoku a paniky. Rovnakou témou sa zaoberal aj Cosmopolitan, ktorý vypočítal 14 spôsobov, ako sa zbaviť úzkosti.

Jednou z možností je odstrihnúť sa od sociálnych sietí. Dobrou cestou, ako získať duševnú rovnováhu späť, je aj to, aby sa človek venoval sám sebe. "Ak potrebujete manikúru a pedikúru, tak po voľbách je ten správny čas," uviedol Cosmopolitan.

Washingtonská psychologička Alison Howardová povedala, že niektorí jej pacienti hovorili o voľbách celé mesiace a teraz, keď je výsledok známy, vyjadrujú horkosť, smútok a strach. "Nikdy predtým som niečo podobné nezažila," povedala Howardová. Spomínané pocity sklamania však považuje za prirodzené.

Zvýšila sa konzumácia alkoholu

Psychológ Stephen Strosny z jedného z washingtonských predmestí si začal prudkého nárastu volebného stresu všímať v apríli, kedy vymyslel termín volebnej stresovej poruchy. Jej symptómy sú úzkosť, ťažkosti so sústredením, nervozita či roztrpčenie. Strosny podľa Reuters odhaduje, že takmer polovica jeho pacientov s touto poruchou sú priaznivci Trumpa.

Počet prípadov sa dramaticky zvýšil začiatkom septembra, kedy naplno prepukla predvolebná kampaň Trumpa a jeho demokratickej rivalky Hillary Clintonovej. Od utorka, kedy triumfoval republikánsky kandidát, už riešil štyri naliehavé prípady, kedy klienti potrebovali okamžité sedenie.

"Dal by som ruku do ohňa za to, že sa v uplynulom týždni zvýšila konzumácia alkoholu a že vzrástol počet prípadov agresívneho správania za volantom," povedal Strosny s tým, že v jeho starostlivosti sú priaznivci Trumpa aj Clintonovej.

Strosny považuje tohtoročnú kampaň za obzvlášť stresujúcu aj z toho dôvodu, že ani jeden z uchádzačov o prezidentský úrad sa na verejnosti netešil širokej obľube. Obe kampane navyše vystupovali proti sebe veľmi agresívne, čo na pokoji voličov neprispelo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok