Fico rokoval s hlavným vyjednávačom Únie v otázke Brexitu

TA3 TASR
10.11.2016 14:36

Hlavný vyjednávač Európskej komisie má plnú podporu vlády SR a my si plne uvedomujeme, že je to len EK, ktorá môže na dennom základe viesť všetky negociácie s Veľkou Britániou a prispieť tak k relevantným výsledkom. Vyhlásil to Robert Fico po tom, čo prijal hlavného vyjednávača EK v otázke vystúpenia Veľkej Británie z EÚ Michela Barniera.

Časový harmonogram i nové metódy

Premiér by privítal, keby do tohto procesu bola zainteresovaná i Európska rada, Európsky parlament a EK. Barnier premiéra informoval o časovom harmonograme, ako aj o prvých pracovných metódach, ktoré chcú použiť po tom, čo Británia oznámi aktiváciu článku 50 Lisabonskej zmluvy. 

"Plne rešpektujeme za vládu SR, že je nevyhnutná jednota 27 krajín. Že nie je možné, aby došlo k individuálnym rokovaniam. Rovnako je dôležité, aby neboli žiadne vyjednávania pokiaľ Veľká Británia oficiálne neoznámi, že štartuje proces vystúpenia Veľkej Británie z EÚ," povedal premiér Fico.

Štyri základné slobody

Ďalej zdôraznil stanovisko EK ako celku, že odmietajú politiku "vyberania hrozienok z koláča" pokiaľ si Británia bude chcieť zachovať určité výhody v spolupráci s EÚ akou je napríklad prístup na jednotný európsky trh. Na druhej strane poukázal na štyri základné slobody, ktoré sú pre neho absolútne sväté a o ktorých sa prakticky ani nedá viesť negociácia.

"Informoval som pána Barniera aj o špecifickom probléme Slovenska, pretože v tom je hodnota jeho návštev všetkých 27 krajín. Pretože každý má niečo špecifické vo vzťahu k Veľkej Británii. Informoval som ho o pomerne veľkom počte občanov SR, ktorí žijú aj pracujú vo Veľkej Británii," zdôraznil premiér, pričom podľa neho ide o problém celého regiónu, ako príklad uviedol Poľsko.

Chcú zachovať jednotu

Ako ďalej uviedol, záleží mu na tom, aby Slováci, ktorí žijú a pracujú v Británii, tam zostali za tých istých podmienok, ako dostávajú občania Veľkej Británie. "Samozrejme dá sa očakávať, že Veľká Británia uvažuje o určitých obmedzeniach pokiaľ ide o slobodu pohybu do budúcnosti, ale pokiaľ ide o tých ľudí, ktorí vo Veľkej Británii pracujú a žijú, tam budeme veľmi dôsledne trvať na zachovaní postavenia a práv, ktoré musia byť rovnaké ako v prípade občanov Veľkej Británie. Hlavne pokiaľ ide o tých čo tam už dlhodobejšie žijú a pracujú," uzavrel premiér, pričom zdôraznil, že je za profesionálne a pragmatické zvládnutie tohto problému.

Barnier zablahoželal slovenskému premiérovi k úspešnému slovenskému predsedníctvu v Rade EÚ. Ako ďalej uviedol, v tomto období sa pripravuje na úspešné rokovania s Veľkou Britániou, ktoré začnú po tom, čo krajina aktivuje článok 50 Lisabonskej zmluvy.

"Rokovania s premiérom Ficom boli veľmi konštruktívne. Mám za sebou už polovicu členských štátov, ktoré som navštívil a rokoval som o ich pozíciách rovnako, ako som rokoval intenzívne aj so zástupcami Európskeho parlamentu. Môžem povedať, že naša pozícia nebude ani agresívna ani naivná. Pre nás je mimoriadne dôležité zachovať jednotu na úrovni 27 členských štátov EÚ a zároveň je pre nás dôležité udržať nedeliteľnosť štyroch základných slobôd," zdôraznil Barnier.

Verdikt padne v januári

Britský súd nedávno rozhodol, že britská premiérka Theresa Mayová nemôže oficiálne iniciovať článok 50 Lisabonskej zmluvy, teda požiadať o opustenie EÚ bez súhlasu britského parlamentu. Vláda sa proti rozhodnutiu súdu odvolala. Mayová verí, že jej súd po odvolaní dá za pravdu a stihne podľa plánu požiadať o odchod z Európskej únie do konca marca.

Ak súd aj po odvolaní svoje stanovisko potvrdí, vláda bude musieť predložiť legislatívny návrh o Brexite, ktorý podlieha schvaľovaniu oboch komôr britského parlamentu. Najvyšší súd sa bude odvolaním zaoberať v decembri a verdikt zrejme vynesie až v januári.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok