Prídu k nám pracovať cudzinci? Richter je podľa Fica pod tlakom

TA3 TASR
10.11.2016 13:49

O nedostatku kvalifikovanej pracovnej sily na Slovensku by mali viac hovoriť aj odborári. Na zjazde Konfederácie odborových zväzov ich k tomu vyzval premiér Robert Fico.

Prídu k nám pracovať cudzinci? Richter je podľa Fica pod tlakom
SITA/AP

Exekúcia a nízke mzdy

"Odmietam už počúvať, že na Slovensku je vysoká miera nezamestnanosti, pretože viem dať množstvo konkrétnych príkladov, kde v regiónoch so 16-% alebo 17-% nezamestnanosťou nevieme nájsť 10 ľudí, ktorí sú pripravení pracovať," skonštatoval premiér.

Podľa neho možno za tým hľadať napríklad aj problémy s exekúciami či nízke mzdy. "Ale je pravda, že minister práce Ján Richter je pod každodenným tlakom veľkých zamestnávateľov na Slovensku, aby dal povolenie na dovoz zamestnancov zo zahraničia. Ako budeme vysvetľovať v regiónoch, kde je 17-% nezamestnanosť, že sem majú prísť robiť ľudia zo Srbska alebo z Ukrajiny. Nehovoriac o tom, že zamestnávatelia hovoria o exotickejších krajinách ako o Filipínach, Vietname," povedal Fico.

Preto je presvedčený, že je potrebné prijímať opatrenia. "Plne podporujem ministra práce Jána Richtera, aby tí ľudia, ktorí majú chuť pracovať, aby boli aktívnejšie podporení. Ale tí, ktorí len zneužívajú sociálny systém, musia pocítiť, že na takéto zneužívanie tu priestor nikdy nemôže byť," vyhlásil premiér.

Nedostatok pracovných síl

Fico tiež zdôraznil, že vláda plní svoje sľuby a vznikajú nové pracovné miesta. Len v tomto roku by malo pribudnúť 50.000 nových pracovných miest a rast by mali zaznamenať všetky sektory. "Dnes konštatujeme historicky najvyššiu zamestnanosť na Slovensku, pričom štát musí riešiť problém s nedostatkom pracovných síl. Slovensko sa možno už tento rok dotkne historicky najnižšej miery nezamestnanosti, ktorú sme zaznamenali v roku 2008," tvrdí Fico. Podľa neho Slovensko má tiež na to, aby sa približovalo k priemernej životnej úrovni obyvateľov EÚ.

Opäť prisľúbil aj snahu ďalej zvyšovať minimálnu mzdu. "Sme naďalej pripravení zvyšovať najnižšiu mzdu, aby sa ľuďom oplatilo viac pracovať ako poberať sociálne dávky. Želám si, aby sme v roku 2019 hovorili o minimálnej mzde, ktorá sa začína číslom 5. Na Slovensku je dostatočný priestor na ďalší rast miezd. Umožňuje nám to najmä skutočnosť, že slovenská ekonomika v tomto roku vzrastie o 3,6 %. Naša krajina sa radí medzi najrýchlejšie rastúce ekonomiky v Európskej únii. Tejto krajine sa začína dariť. Dá sa predpokladať, že rovnaké tempo rastu dosiahneme aj v roku 2017," očakáva Fico.

Zvýšenie minimálnej mzdy podľa neho nebude mať vplyv na úbytok pracovných miest. "Všetky analýzy potvrdzujú, že riziko straty zamestnania po ostatnom zvýšení minimálnej mzdy je len o 1 % vyššie ako u ostatných zamestnancov. Rozumné zvyšovanie nemá negatívne dopady na ekonomický rast, naopak prispieva k rastu zamestnanosti," dodal premiér.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok