Lewinská spomínala na milostnú aféru s Clintonom aj na peklo po nej

TA3 ČTK
10.11.2016 10:13

Na dohru svojej milostnej aféry s americkým exprezidentom Billom Clintonom v Göteborgu zaspomínala bývalá stážistka v Bielom dome Monika Lewinská.

Lewinská spomínala na milostnú aféru s Clintonom aj na peklo po nej
TA3/SITA/AP

Myšlienky na samovraždu

Súčasná aktivistka proti šikanovaniu sa podľa vlastných slov po prepuknutí škandálu s Clintonom stala obeťou hanobenia a bojovala s myšlienkami na samovraždu. "Dnes sa vidím ako niekto, kto napriek všetkému prežil. Keď som sama prežila, chcem teraz pomôcť iným obetiam hanobenia, aby tiež prežili. Dúfam, že si vezmem späť svoj príbeh a dám zmysel svojej minulosti," citujú vyštudovanú sociálnu psychologičku.

Rodená Kalifornčanka prehovorila na verejnosti najskôr vo švédskej metropole Štokholm a potom sa presunula do druhého najväčšieho švédskeho mesta Göteborg na západnom pobreží krajiny, napísal portál The Local.

Podľa švédskeho bulvárneho denníka opisovala Lewinská poslucháčom v Štokholme, akým útokom čelila po prevalení pomeru s Clintonom. Bola vraj označovaná za "prostitútku" a stala sa terčom nenávistných prejavov na internete. Témy aktuálnych amerických volieb sa Lewinská počas vystúpenia nedotkla.

20060930-164017-wx107_0a000002-4409-2cfb.jpg

Prvá obeť internetovej éry

Lewinská prednášala o šikanovaní v Škandinávii aj vlani, keď navštívila nórske mestá Horten a Narvik. Lewinská po dlhých rokoch verejne prehovorila o afére z roku 2014, vraj v snahe pomôcť obetiam ponižovania. Lewinská, ktorá mala v čase pomeru 22 rokov, sa označila za prvú mediálnu obeť internetovej éry. Tvrdí, že sa ju Clintonovi ľudia pokúšali zdiskreditovať, zatiaľ čo jeho oponenti ju chceli využiť ako zbraň proti nemu.

Aféra "Monicagate" vyplávala na povrch začiatkom roka 1998 takmer dva roky potom, čo Lewinská svoju stáž v Bielom dome ukončila. Škandál vyústil do ústavnej žaloby voči Clintonovi, ktorý ako druhý prezident v dejinách USA čelil procesu takzvaného impeachmentu. Vo funkcii ho ale nakoniec podržal Senát. Až posledný deň svojho mandátu Clinton priznal, že v kauze lživo svedčil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok