Rešpektujte voľby, vyzýva Clintonová. Sanders chce Trumpovi pomôct s robotníkmi

TA3 TASR
10.11.2016 09:57

Novozvolenému americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi musíme dať príležitosť viesť krajinu, vyhlásila jeho porazená demokratická rivalka Hillary Clintonová. Ďalší prominentný kandidát Bernie Sanders vyhlásil, že chce Trumpovi asistovať v oblasti pomoci robotníkom.

Rešpektujte voľby, vyzýva Clintonová. Sanders chce Trumpovi pomôct s robotníkmi
SITA/AP

Dúfa, že bude úspešný

Clintonová vyjadrila nádej, že Trump bude úspešným prezidentom všetkých Američanov. Clintonová vyzvala svojich stúpencov, aby rešpektovali výsledky volieb, a zdôraznila, že ústava ukladá pokojné odovzdanie moci.

"Donald Trump bude naším prezidentom. Musíme mu umožniť viesť túto krajinu," vyhlásila Clintonová počas verejného príhovoru v New Yorku v prítomnosti svojho manžela a dcéry. Republikánsky nominant, ktorý v utorkových voľbách zvíťazil nad Clintonovou, sa stane oficiálne 45. prezidentom USA. Trump (70) bude najstarším prvomandátovým prezidentom USA v histórii. Výkon prezidentskej funkcie mu uľahčí aj skutočnosť, že republikáni získali väčšinu v oboch komorách Kongresu.

Trafil sa do hnevu strednej triedy

Bývalý kandidát na post prezidenta za Demokratickú stranu Bernie Sanders vyhlásil, že je pripravený spolupracovať s novozvolenou hlavou štátu Donaldom Trumpom v oblasti pomoci robotníckej triede, bude však "rázne oponovať" ostatnej politike, ktorú Trump prisľúbil. Tento senátor za štát Vermont vo vyhlásení ďalej uviedol, že Trump sa "trafil do hnevu upadajúcej strednej triedy, ktorá je už otrávená a unavená ekonomikou establišmentu, politikou establišmentu a médiami establišmentu".

Sanders tvrdí, že ak Trump "myslí vážne presadzovanie politiky zameranej na zlepšenie podmienok pracujúcich rodín, potom je spolu s ďalšími pokrokovými ľuďmi pripravený na spoluprácu." Ak však bude Trump "presadzovať rasistickú, sexistickú, xenofóbnu a protienvironmentálnu politiku, bude jeho ráznym oponentom".

Sanders bol súperom Hillary Clintonovej v boji o prezidentskú nomináciu Demokratickej strany; po tom, ako bývalá prvá dáma USA zvíťazila v primárkach, ju Sanders v ďalšom boji podporil. Clintonová však v hlavnom zápolení o Biely dom s Trumpom zaznamenala po intenzívnej predvolebnej kampani horkú prehru.     

"Všetci mu teraz prajeme úspech pri zjednocovaní a vedení krajiny," vyhlásil o Trumpovi dosluhujúci prezident Barack Obama a dodal, že jeho tím pomôže Trumpovi pri hladkom odovzdávaní moci. "V prvom rade sme Američania, až potom demokrati či republikáni," pripustil Obama. Republikánska strana okrem Trumpovho prezidentského víťazstva získala tiež väčšinu kresiel v oboch komorách Kongresu, pripomína agentúra Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok