USA sa nevyhli kritike. OBSE zhodnotila priebeh volieb

TA3 ČTK
10.11.2016 06:47

Počas volieb v Spojených štátoch neprišlo k porušovaniu ľudských práv, aj keď sa vyskytli ojedinelé prípady zastrašovania voličov. Takto v zásade zhodnotila priebeh hlasovania Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe. OBSE sa však nepozdávajú nedávne zmeny volebných pravidiel.

Organizácia tiež skritizovala nedávne zmeny volebných pravidiel v niekoľkých štátoch, ktoré spôsobovali zbytočné komplikácie pre voliča. Podľa vyslankyne OBSE Audrey Gloverovvej mali tieto opatrenia podľa všetkého klásť prekážky potenciálnym voličom druhej strany a vytvárali nejasnosti ohľadom volebných pravidiel, uviedla agentúra Reuters.

OBSE vyslala do 43 amerických štátov 300 pozorovateľov, ktorí hlasovanie monitorovali. To je asi päťkrát toľko, koľko bolo pozorovateľov OBSE pri amerických prezidentských voľbách v roku 2012 - vtedy ich na riadny priebeh hlasovania dohliadalo v Spojených štátoch len 57. Organizácia rozšírenie svojej misie zdôvodnila "obrovským záujmom", ktoré hlasovanie vyvoláva v členských krajinách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok