Živel uvoľnil kamene na cesty, na východe hrozia povodne

TA3 TASR SITA
7.11.2016 10:02

S kameňmi a vyvrátenými stromami na cestách sa museli pasovať hasiči po víkendovom daždivom a veternom počasí. Na východe intenzívne lejaky spôsobili výrazné zvýšenie hladiny niektorých riek. Hrozia povodne.

Hladiny riek výrazne stúpli

Výdatné víkendové dažde spôsobili v Košickom kraji stúpanie hladín riek a niektoré dosiahli tretí stupeň povodňovej aktivity. Ako informuje Slovenský hydrometeorologický ústav, malá riečka Roňava pri Michaľanoch dosiahla tretí stupeň dnes o 1:00 a o 8:00 jej hladina dosiahla výšku 335 cm. Tretí stupeň je aj na rieke Olšava pri Bohdanovciach, kde hladina vystúpila na 259 cm. Hladiny oboch riek stále stúpajú.

Druhý stupeň povodňovej aktivity je na rieke Uh, ktorej hladina o 8:00 dosahovala výšku 710 cm a stále stúpa. Tretí stupeň vyhlásia, ak hladina prekročí 800 cm. Prvý stupeň povodňovej aktivity je na potoku Svinica, ktorého hladina v noci kulminovala na druhom stupni povodňovej aktivity, no dnes ráno do ôsmej klesla na úroveň 140 cm. Prvý stupeň je aj na rieke Bodva pri Turni nad Bodvou, kde hladina dosahuje výšku 225 cm.

Meteorológovia predpokladajú, že pršať bude na východe aj v najbližších hodinách. Výstrahu druhého stupňa pre dážď vydal pre okresy Snina, Sobrance, Michalovce a Humenné. Spadnúť tam môže 50 až 30 milimetrov zrážok. Výstraha prvého stupňa platí pre okresy Medzilaborce, Stropkov, Vranov nad Topľou a Trebišov. Spadnúť tam môže 40 až 70 milimetrov zrážok.

Skaly na ceste pri Michalkovej

Silný vietor vyvracal v nedeľu 6. novembra v okrese Zvolen stromy na cesty a dážď spôsobil tiež uvoľnenie skál zo svahov nad cestou. Hasiči zasahovali v katastri obce Michalková a Budča. 

Podľa informácií z Operačného strediska Hasičského a záchranného zboru v Banskej Bystrici, skoro ráno museli traja príslušníci HaZZ s jedným kusom techniky odstraňovať skaly zo štátnej cesty I/66 neďaleko obce Michalková. Neskoro večer zase likvidovali popadané stromy na štátnej ceste za obcou Budča v smere na Turovú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok