Hrozí, že KĽDR odpáli raketu v čase prezidentských volieb v USA

TA3 TASR
7.11.2016 06:24

Juhokórejská armáda je v stave vysokej pohotovosti pre obavy, že by Severná Kórea mohla skúšobne odpáliť balistickú strelu stredného doletu, a to niekedy okolo utorkových prezidentských volieb v USA.

Signál novozvolenému prezidentovi

Oznámila to agentúra Jonhap s odvolaním sa na predstaviteľov juhokórejskej armády. Komunistická KĽDR by sa týmto spôsobom mohla pokúsiť vyslať novozvolenému americkému prezidentovi dôrazný signál, že mieni pokračovať v rozvíjaní svojho jadrového raketového programu napriek medzinárodnému odsúdeniu a sankciám, tvrdí Soul.

Išlo by o najnovšiu zo série raketových skúšok, ktorými KĽDR tento rok porušila rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, zakazujúce Pchjongjangu všetky aktivity súvisiace s balistickými strelami.

Raketové testy napriek sankciám

Južná Kórea i Spojené štáty preto v týchto dňoch pozorne monitorujú akékoľvek potenciálne presuny rakiet na území KĽDR.

Obavy z ďalšieho možného testu severokórejskej balistickej strely tlmočili už 1. novembra americkí predstavitelia. Vtedy sa však domnievali, že by sa tak mohlo stať v priebehu nasledujúcich troch dní.

Severná Kórea, ktorá je terčom sankcií OSN i ďalších medzinárodných sankčných opatrení v súvislosti so svojimi jadrovými a raketovými programami, vykonala tento rok opakované raketové skúšky. Poslednú, podľa USA a Južnej Kórey neúspešnú, uskutočnila 20. októbra napriek hrozbe ďalších sankcií, ktoré sú už v štádiu prípravy. Okrem toho tento rok KĽDR podnikla v januári svoju štvrtú a 9. septembra piatu a zatiaľ najväčšiu jadrovú skúšku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok