Je dôvodom Dalajláma? Číňania zrušili plánované stretnutie s Ficom

TA3 SITA
5.11.2016 14:21

Čínska strana zrušila bilaterálne rokovanie so slovenským premiérom Robertom Ficom, ktoré bolo naplánované pred uskutočnením summitu krajín strednej a východnej Európy a Číny v lotyšskej Rige.

Odvetné opatrenia

Fico preto na summit odletel neskôr, ako bolo plánované. Vzťahy medzi SR a Čínou sa v poslednom období spomínali v súvislosti so stretnutím prezidenta Andreja Kisku s duchovným vodcom tibetských budhistov Dalajlámom.

Prezident Kiska sa s Dalajlámom stretol v októbri tohto roku. Neprijal ho však v Prezidentskom paláci, ale boli na spoločnom obede mimo paláca. Kiska sa s Dalajlámom už v minulosti stretol, teraz však po prvýkrát ako prezident.

S najvyšším tibetským duchovným hovoril podľa vlastných slov o potrebe porozumenia medzi ľuďmi a o tom, že všetky náboženstvá sú si podobné, ak ich základom je láska, odpúšťanie a empatia. Čínske ministerstvo zahraničných vecí v súvislosti so stretnutím uviedlo, že podnikne odvetné opatrenia.

O stretnutí vopred informovali

Prezident však neskôr argumentoval, že sa niekoľko dní pred návštevou dalajlámu na Slovensku stretol s čínskym veľvyslancom a vysvetlil mu výsostne osobné dôvody súkromného stretnutia formou obeda s duchovným. Kiska veľvyslanca zároveň uistil, že Slovensko má záujem na pokračovaní dobrých vzťahov s Čínou a zdôraznil, že stretnutie nijakým spôsobom nespochybňuje jednoznačné stanovisko SR k politike jednej Číny.

Ako povedal minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, stretnutie Kisku s Dalajlámom bude mať na vzájomné vzťahy SR a Číny negatívny dopad. Peking pokladá tibetského duchovného vodcu za separatistu, on ale opakovane vyhlasuje, že sa usiluje iba o väčšiu autonómiu pre Tibet v rámci Číny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok