Pri náletoch NATO proti Talibanu zahynulo najmenej 30 civilistov

TA3 ČTK
4.11.2016 06:34

Najmenej 30 afganských civilistov vrátane žien a detí zahynulo a ďalších najmenej 25 civilných osôb bolo zranených pri náletoch NATO v rámci operácie namierenej proti hnutiu Taliban v provincii Kunduz na severe krajiny, uviedli afganskí činitelia.

Vyvolali protesty miestnych

V rovnakej oblasti krátko predtým prišli o život traja afganskí a dvaja americkí vojaci, ďalší dvaja Američania utrpeli zranenia. NATO potvrdilo civilné obete, ale bez upresnenia ich počtu. Predstaviteľ afganskej polície Kásim Džangalbagh povedal, že americké a afganské jednotky pri spoločnej operácii zabili 65 bojovníkov Talibanu, vrátane dvoch veliteľov. Pri leteckých útokoch na podporu pozemným jednotkám podľa neho zomreli aj tri desiatky civilistov.

Podľa policajného hovorcu je medzi obeťami niekoľko detí vrátane jedného dojčaťa. Oznámenie úradov vyvolalo rozhorčené protesty miestnych obyvateľov. "Mám zlomené srdce. Prišiel som o sedem členov mojej rodiny. Chcem vedieť, prečo tieto nevinné deti boli zabité. To predsa neboli talibanci," povedal novinárom miestny 55-ročný robotník.

O "zlomenom srdci z tejto straty" hovorí podľa agentúry AFP vo vyhlásení aj veliteľ amerických síl a operácií NATO v Afganistane John Nicholson. Vyjadril úprimnú sústrasť rodinám a priateľom obetí. Afganský prezident Ašraf Ghany povedal, že smrť ľudí v Kunduze ho "veľmi zarmútil" a vyzval všetky jednotky v krajine, aby sa maximálne snažili vyhnúť civilným obetiam. Tiež ale vidí vinu na strane islamistických vzbúrencov, ktoré obvinil, že sa úmyselne ukrývajú do obývaných domov.

Vojaci pod paľbou

Americká armáda a NATO predtým oznámili stratu dvoch amerických vojakov v Kunduze. "Vojaci sa dostali pod paľbu počas misie, pri ktorej asistovali svojim afganským partnerom s cieľom vypratať jednu z pozícií Talibanu v okrese Kunduz," uviedlo NATO. Severoatlantická aliancia potvrdila, že v oblasti vykonala nálety na obranu "svojich ľudí, ktorí sa ocitli pod paľbou". Pri nej zahynuli okrem dvoch Američanov tiež traja príslušníci afganských špeciálnych síl.

Obyvatelia ostreľovanej oblasti priniesli k úradu miestneho guvernéra tela viac než desiatky obetí vrátane detí, aby tak dali najavo hnev nad prípadom, ktorý vyvolal spomienky na minuloročný útok amerických síl na nemocnicu Lekárov bez hraníc v Kunduze. Začiatkom októbra 2015 pri ňom zomrelo 42 ľudí, vrátane lekárov a nemocničného personálu. Podľa afganských činiteľov sa odohrávali prudké boje asi päť kilometrov od centra Kunduze.

Bojovníkom Talibanu sa podarilo minulý mesiac krátko vstúpiť do centra mesta, než ich odtiaľ afganské bezpečnostné sily vyhnali. Vlani sa Taliban Kunduze na niekoľko dní zmocnil a vztýčil nad ním svoju vlajku. Kým mesto samo je zaistené, Taliban má pod kontrolou rozsiahle územia v rovnomennej provincii.

V Afganistane teraz v úlohe cvičiteľov alebo poradcov pôsobí takmer 10.000 amerických vojakov. Predpokladá sa, že v roku 2017 ich počet klesne. O tom ale rozhodne až nový americký prezident, ktorý vzíde z volieb 8. novembra. Celkovo sa na nebojovej operácii NATO nazvanej Resolute Support (Rozhodná podpora) podieľa viac ako 12.000 vojakov, ktorí svojim afganským kolegom poskytujú podporu v boji s radikálnymi hnutiami Taliban a Islamský štát. Bojová misia NATO v Afganistane bola ukončená v roku 2014.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok