Čečenca podozrivého z terorizmu do Ruska nevydáme, rozhodol súd

TA3 TASR
3.11.2016 16:50

Vydanie údajného čečenského teroristu Hamzata Shiksaitova do Ruskej federácie je neprípustné. Rozhodol o tom Najvyšší súd. Čečenca zadržali začiatkom minulého roka na hraničnom priechode vo Vyšnom Nemeckom.

Po prepustení ho opäť zaistili

Muža, ktorému Švédsko udelilo politický azyl, zadržala slovenská polícia v januári 2015 na základe medzinárodného zatykača. Odvtedy bol v Košiciach vo väzbe a Rusko žiadalo o jeho vydanie. Rozhodnutie Najvyššieho súdu padlo na neverejnom zasadnutí, čo potvrdil hovorca súdu Boris Urbančík "Hamzat Shiksaitov bol dňa 2. novembra 2016 prepustený z vydávacej väzby," uviedol ďalej.

Najvyšší súd vo veci rozhodoval po sťažnosti Čečenca so švédskym pasom voči verdiktu košického krajského súdu, ktorý 8. septembra naopak rozhodol o prípustnosti jeho vydania do Ruska. Shiksaitov bol po prepustení z väzby zaistený, pričom na základe rozhodnutia oddelenia cudzineckej polície v Košiciach začalo konanie o jeho administratívnom vyhostení. Potvrdila to jeho advokátka Iveta Rajtáková.

Nad postupom polície pritom vyjadrila počudovanie. "Ja žiadne dôvody na to, aby pán Shiksaitov bol vyhostený z územia Slovenska, kam prišiel legálne s platným pasom iného členského štátu v rámci Schengenského priestoru jednoducho nevidím," povedala.

Shiksaitov obvinenia odmieta

Rozhodnutie Najvyššieho súdu v otázke prípustnosti vydania do Ruska advokátka očakávala, pričom čaká na jeho písomné zdôvodnenie. Podľa nej však mal takýto verdikt padnúť už pri rozhodovaní o vzatí Shiksaitova do vydávacej väzby.

"Vo februári 2015 rozhodoval krajský súd a potom aj Najvyšší súd o vydávacej väzbe, a už v tom čase bolo preukázané nad akúkoľvek pochybnosť, že pán Shiksaitov má azyl, ktorý mu bol udelený vo Švédsku z dôvodu politického prenasledovania. A keďže poskytnutie azylu je prekážkou prípustnosti vydania, už v tom čase sme poukazovali na to, že nie je ani možné, aby bol vzatý do vydávacej väzby," konštatovala Rajtáková.

Samotný Shiksaitov odmieta obvinenia ruských orgánov, že by sa podieľal na teroristickom čine z augusta 2004 v čečenskom Groznom s cieľom zmariť voľby čečenského prezidenta. Tvrdí, že žiadosť Moskvy o jeho vydanie je politicky motivovaná. Vo Švédsku mu udelili azyl z dôvodu politického prenasledovania v decembri 2011, status utečencov dostali aj jeho matka, tri sestry a dvaja bratia. K dôvodom patrilo vysoké postavenie Hamzatovho brata Aslana v bývalej vláde separatistickej Čečenskej republiky za prezidenta Aslana Maschadova.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok