Ku Klux Klan sa už rozhodol, vo voľbách priamo podporil Trumpa

TA3 ČTK
2.11.2016 19:44

Jedným z nemnohých médií, ktoré sa verejne postavili za kandidatúru Donalda Trumpa, sú oficiálne noviny rasistickej organizácie Ku Klux Klan. Posledné vydanie periodika Križiak má na titulnej strane Trumpov slogan "Make America Great Again" (Vráťme Amerike jej veľkosť) a obhajuje Trumpove postoje.

Ku Klux Klan sa už rozhodol, vo voľbách priamo podporil Trumpa
SITA/AP

Biela kresťanská republika

Volebný tím republikánskeho magnáta podľa denníka The Washington Post podporu rasistickej organizácie rázne odmietol. Noviny sa v obsiahlej Trumpovej obhajobe pýtajú, v čom spočíva veľkosť a lesk, ktoré chce miliardár s postojom vyhraneným jasne proti prisťahovalcom vrátiť Amerike.

"Odpoveď je prostá. Amerika nebola skvelá kvôli tomu, čo naši dávni otcovia robili, ale kým boli. Amerika bola založená ako biela kresťanská republika. A ako biela kresťanská republika získala svoj lesk," píše pastor Thomas Robb v článku, ktorý síce doslovne nevyzýva čitateľa k voľbe Trumpa, ale fakticky je jeho priamou podporou.

Trumpov tím článok kritizuje

Trumpov volebný tím sa k článku zameranému proti etnickým menšinám postavil ostro kriticky. "Pán Trump a jeho kampaň odmieta akúkoľvek formu nenávisti. Tento článok je odpudivý a nereprezentuje mienku desiatok miliónov Američanov, ktorí sa zjednocujú v podpore našej kampane," citovali washingtonské noviny vyhlásenie Trumpových spolupracovníkov.

Podľa mnohých prieskumov má newyorský realitný magnát podporu predovšetkým medzi belošskými voličmi, hlasy černochov či hispáncov pripadnú väčšinou jeho súperke Hillary Clintonovej.

Počas predvolebného súboja sa Trump opakovane kriticky staval voči hispánskym imigrantom a odmietal aj tvrdenie černošských organizácií, že polícia voči niektorým ľuďom tmavej pleti zasahuje tvrdšie ako voči belochom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok