Papierovačkám odzvonilo, úrady musia komunikovať elektronicky

TA3 TASR
2.11.2016 18:26

Elektronickú schránku na komunikáciu s úradmi má v súčasnosti aktivovaných približne 8000 právnických osôb a 13.000 fyzických osôb. Uviedol to vicepremiér pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini. Od začiatku novembra sú štátne orgány a orgány verejnej moci zo zákona povinné doručovať úradnú poštu elektronicky.

Tisícky aktívnych schránok

"Od 1. novembra 2016 platí, že úrad má komunikovať s klientom elektronicky v prípade, že má aktivovanú elektronickú schránku. To znamená, rozhodnutia, ktoré vydáva, mal by mu zaslať už len elektronicky, a nie poštou. Samozrejme, ten, kto aktívnu elektronickú schránku nemá, tomu bude takéto rozhodnutie zaslané fyzicky," upozornil Pellegrini.

Vyčíslil, že momentálne má elektronickú schránku aktivovaných asi 8000 právnických osôb a 13.000 fyzických osôb. "Počítame, že k 1. januáru 2017 bude aktivovaných viac ako 250.000 schránok právnických osôb," dodal podpredseda vlády.

Prebehne automatická aktivácia

Povinnosť komunikovať elektronickou formou je v platnosti už od 1. novembra 2013, výnimkou v zákone o e-Governmente sa však oddialila pre tie orgány, ktoré pre technické prekážky elektronicky komunikovať nemohli. Dňom 1. novembra 2016 sa táto výnimka skončila.

Od 1. januára 2017 budú automaticky aktivované schránky na doručovanie rozhodnutí právnickým osobám zapísaným v obchodnom registri so sídlom v SR.

Pre občianske združenia, nadácie a neziskové organizácie sa termín povinnej aktivácie elektronických schránok posúva na máj 2018. Pre občanov a fyzické osoby-podnikateľov ostáva elektronická komunikácia so štátom naďalej na dobrovoľnej úrovni.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok