Afganistan a USA sa dohodli na odovzdaní väzníc

TASR
9.3.2012 10:03

Spojené štáty a Afganistan dosiahli na poslednú chvíľu dohodu o otázke odovzdania amerických väzenských zariadení afganským úradom. Informovali o tom dnes afganskí a západní predstavitelia.

Afganistan a USA sa dohodli na odovzdaní väzníc
SITA

Spor okolo väzníc ohrozoval rokovania o dohode o dlhodobom strategickom partnerstve oboch strán, ktorá by mala stanoviť určovať úlohu amerických síl v Afganistane po odchode zahraničných bojových jednotiek z krajiny do konca roku 2014.

Afganský prezident Hámid Karzaj stanovil dnešok za posledný termín na odovzdanie kontroly nad väznicou pri hlavnej americkej základni Bagram neďaleko Kábulu. V najväčšom Spojenými štátmi prevádzkovanom väzení v Afganistane zadržiavajú približne 3000 osôb, prevažne afganských občanov. Afganské ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že afganský minister obrany generál Abdarrahím Vardak a veliteľ zahraničných síl v Afganistane, americký generál John Allen podpíšu dnes memorandum o porozumení.

Ministerstvo neuviedlo, čoho sa memorandum týka, západní i afganskí predstavitelia však potvrdili, že ide o odovzdanie väzníc. Podľa západného zdroja sa na presnej formulácii dokumentu ešte pracovalo, hlavné problémy však boli vyriešené.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok