Obnovili proces s komikom, ktorý mal básňou zosmiešniť Erdogana

TA3 ČTK
2.11.2016 14:57

V Hamburgu sa začalo občianskoprávne konanie, ktoré vedie turecký prezident Recep Tayyip Erdogan proti nemeckému satirikovi Janovi Böhmermannovi. Erdogan žaluje Böhmermanna za urážku a domáha sa zákazu jeho textu, ktorý tureckú hlavu štátu kritizuje, zosmiešňuje a uráža.

Báseň zhoršila vzťahy

Kontroverzná báseň z tohtoročného marca zhoršila už tak napäté nemecko-turecké vzťahy. Súd v Hamburgu bude riešiť, či Böhmermann prekročil hranice umeleckej a názorovej slobody a poškodil Erdoganove osobnostné práva, napísal web denníka Die Zeit.

Súd už v máji predbežným opatrením zakázal satirikovi opakovať veľké časti básne. Böhmermann na konci marca vo verejnoprávnej televízii ZDF predniesol báseň, ktorá obsahovala rad vulgarizmov a opisovala tureckého prezidenta Erdogana ako človeka, ktorý porušuje ľudské práva, ale aj ako niekoho, kto vykonáva sex so zvieratami či sleduje detské porno.

Nemecký komik reagoval básňou okrem iného na prípady porušovania slobody slova a tlače v Turecku. Nemecká prokuratúra trestné stíhanie satirika 4. októbra zastavila, Erdoganov právny zástupca ale proti rozhodnutiu podal sťažnosť.

Merkelová je znepokojená

Nemecká vláda je zase znepokojená s postupom tureckého vedenia proti médiám. Bývalý šéfredaktor denníka Can Dundar, ktorý žije v exile v Nemecku ale tvrdí, že reakcia vlády na nedávne potlačenie tureckého opozičného denníka Cumhuriyet bola slabá. Hovorca spolkovej vlády Steffen Seibert následne túto kritiku odmietol a sama kancelárka Angela Merkelová vyhlásila, že je tvrdým postupom tureckého vedenia proti médiám "mimoriadne znepokojená".

"Reakcia nemeckej vlády bola skutočne slabá. Tiež v porovnaní s inými západnými partnermi Turecka, ako napríklad s reakciou USA," povedal Dundar v rozhovore s nemeckým Die Welt.

"Berlín zatknutie ani neodsúdil. Byť znepokojený nám tureckým novinárom nepomôže. Už roky sú Európania stále znepokojení, ale to nič nemení," dodal.

Merkelová na tlačovej konferencii so švajčiarskym prezidentom Johannom Schneiderom-Amman vyjadrila pochybnosť nad tým, že zatknutie šéfredaktora Cumhuriyet Murata Sabuncua je v súlade s princípmi právneho štátu. "Pre mňa a spolkovú vládu je mimoriadne znepokojujúce, že sloboda tlače je znovu a znovu obmedzovaná," ​​citovala kancelárku agentúra Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok