Džungľa je zlikvidovaná, Francúzi odstránili posledné chatrče

TA3 TASR
31.10.2016 23:22

Francúzske orgány odstránili posledné z improvizovaných príbytkov migrantov, ktoré stáli na okraji mesta Calais pri Lamanšskom prielive, a po týždni tak zavŕšili likvidáciu tábora známeho ako Džungľa.

Džungľa je zlikvidovaná, Francúzi odstránili posledné chatrče
SITA/AP

Ponechali náboženské objekty

Regionálne úrady uviedli, že z pôvodného tábora nechali stáť tri objekty slúžiace pre náboženské obrady, keďže v priľahlom "kontajnerovom" centre stále žije približne 1.500 neplnoletých migrantov. Viac ako 6.000 obyvateľov samotnej Džungle premiestnili v prvej polovici minulého týždňa do zhruba 450 ubytovacích stredísk v rôznych častiach Francúzska.

V slume na okraji Calais žilo svojho času až 10.000 migrantov. Okrem provizórnych obydlí si tam svojpomocne postavili aj kostoly, mešity, školy a obchody. Mnohí z nich dúfali, že sa dostanú cez podmorský tunel alebo trajektom do Británie, čo sa však podarilo len malej časti z nich.

Vypracú nelegálny tábor

Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve odmietol obavy, že niektorí z migrantov mohli po vysťahovaní tábora v Calais zamieriť do Paríža. Polícia v hlavom meste medzitým uskutočnila operáciu v tábore migrantov pri stanici metra Stalingrad, kde kontrolovala obyvateľom doklady.

Premiér Manuel Valls minulý týždeň vyhlásil, že zrušený bude aj tento nelegálny tábor, polícia však označila pondelňajší zásah za bežnú kontrolu a odmietla uviesť termín vypratania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok