Je pekelne horúco, niekde očakávajú 37 stupňov. Pozrite si, pre ktoré okresy platia výstrahy

10.7.2024 09:21 , Aktualizované: 10.7.2024 14:07

Vo viacerých okresoch na Slovensku treba počas stredy počítať s vysokými teplotami, v niektorých z nich môže teplota dosiahnuť 35 až 36 stupňov Celzia. Slovenský hydrometeorologický ústav v tejto súvislosti vydal výstrahy prvého a druhého stupňa, informuje o tom na svojom webe.

Výstrahy

Výstraha druhého stupňa platí od 14.00 h do 18.00 h v celom Bratislavskom, Trnavskom a Nitrianskom kraji a vo viacerých okresoch Banskobystrického, Trenčianskeho a Košického kraja. Meteorológovia tam očakávajú miestami dosahovanie maximálnej teploty vzduchu 35 až 36 stupňov Celzia. "Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov," dodal SHMÚ.

Výstraha prvého stupňa platí v rovnakom čase v takmer celom Prešovskom kraji a v okresoch Bytča a Žilina. Tam SHMÚ očakáva dosahovanie maximálnej teploty vzduchu na úrovni 33 až 34 stupňov Celzia.

Výstraha SHMÚ Foto: reprofoto SHMÚ Výstraha SHMÚ na stredu

Najvyššia teplota ojedinele prekročí hodnotu 37 stupňov Celzia, čo sú pri vysokej vlhkosti ťažko znesiteľné podmienky.

"Najmä v popoludňajších hodinách odporúčame obmedziť fyzickú námahu, minimalizovať pobyt v exteriéri, čo najmenej sa zdržiavať na priamom slnku a dbať na dostatočný príjem tekutín," doplnil SHMÚ.

Aj utorok bol mimoriadne teplý

Meteorológovia podotkli, že v utorok (9. 7.) na niekoľkých staniciach najmä na juhu Slovenska zaznamenali maximum teploty 35 stupňov Celzia, s najvyššou hodnotou v Slovenskom Grobe (35,8 stupňa Celzia). "Vzduch bol navyše aj vlhký, čím boli horúčavy ešte neznesiteľnejšie. Vplyvom vysokej vlhkosti sa výraznejšie neochladilo ani počas noci," ozrejmil SHMÚ.

Okolo 15 stupňov Celzia bolo podľa neho len výnimočne. Minimá boli zväčša v intervale 22 až 17 stupňov Celzia. Na juhozápade boli teploty aj vyššie. "Najteplejšia noc bola na stanici Kuchyňa, kde sme zaznamenali minimum teploty až 25,8 stupňa Celzia," dodal.

Pozrite si rady od lekárky Etely Janekovej, čo robiť v takýchto horúčavách:

Vysoké teploty a Slováci

Vysoké teploty aktuálne neovplyvňujú situáciu a vlaky na tratiach. Situácia sa však pre očakávané horúčavy môže zmeniť. Uviedol to hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko Dominik Drevický. Zároveň odporučil sledovať profil ZSSK na sociálnej sieti či ich webovú stránku, kde zverejňuje aktuálne informácie o meškaniach a operatívnych zmenách.

"V rámci zachovania komfortu vo vlakoch Železničnej spoločnosti Slovensko aj v lete je 100 percent diaľkových denných vlakov ZSSK a približne 80 percent regionálnych vlakov vybavených klimatizáciou," ozrejmil Drevický. Tiež všetky novododané vozne, ucelené jednotky či hnacie koľajové vozidlá, ktoré prejdú modernizáciou sú klimatizované.

Nastavenie systému klimatizácie podľa neho dbá, aby nenastal teplotný šok pri vyšších vonkajších teplotách. "Regulácia, na ktorú vplýva viacero faktorov (vonkajšia teplota, vnútorná teplota, úroveň CO2, rýchlosť prúdenia vzduchu, obsaditeľnosť vo vozni a podobne), je plne automatická," ozrejmil hovorca.

Zároveň v záujme zdravia cestujúcich vo vlakoch sa musí zohľadňovať rozdiel medzi vonkajšou a vnútornou teplotou, ktorý by mal byť maximálne sedem stupňov Celzia. "Teda ak je vonkajšia teplota napríklad 35 stupňov Celzia, teplota v priestoroch pre cestujúcich nesmie byť nižšia ako 27 stupňov Celzia," podotkol Drevický.

Pozrite si rozhovor s meteorológom Pavlom Beránkom:

Hrozí úpal a úžeh

V horúčavách netreba podceniť riziko úpalu a úžehu. Apelovali na to odborníci z Úradu verejného zdravotníctva SR. Zdôraznili potrebu vhodného obliekania, používania krémov s vysokým ochranným faktorom proti UV žiareniu a nosenia pokrývky hlavy v exteriéri.

"Úpal je prehriatie organizmu, ktoré vzniká aj bez priameho slnečného žiarenia. Úžeh je prehriatie organizmu vplyvom slnečného žiarenia. Prejavujú sa bolesťami hlavy, nevoľnosťou, mdlobami až závratmi, povrchným a zrýchleným dýchaním, rýchlym pulzom, zvýšenou telesnou teplotou, zvracaním," ozrejmili.

Osobu s príznakmi úpalu alebo úžehu treba premiestniť do chladného prostredia a uložiť do stabilizovanej polohy. "Zbavte ho nepotrebného oblečenia vrátane obuvi a ponožiek. Postupne ho ochladzujte, najlepšie obkladmi, nie sprchou alebo kúpeľom. Tekutiny mu podávajte po malých množstvách, najlepšie lyžičkou. Väčšie množstvo vody naraz sa neodporúča," pripomenuli odborníci. Pri zhoršení stavu treba podľa nich privolať pomoc, a to na linke 155 alebo 112.

Pozrite si reportáž z 9. júla:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok