Ako prežiť cestu lietadlom s malými deťmi? Rady pre rodičov, ktorí sa chystajú na dovolenku

10.7.2024 00:00

Letisko M. R. Štefánika prinieslo praktické rady pre rodičov, ktorí cestujú s deťmi. Ako cestovať s kočíkom? Môžu mať rodičia pri sebe jedlo a nápoje pre deti? Aké hračky nepatria do batožiny?

letisko ilu 1140px (TASR/AP)
Foto: TASR/AP

Doklady a miesto pre deti do dvoch rokov

Platný cestovný doklad musia mať všetky deti. Pri cestách v rámci schengenu stačí detský občiansky preukaz s fotografiou. Pred odletom skontrolujte dĺžku platnosti pasu dieťaťa, keďže pre deti sa vydávajú na 2 roky.

Pri letoch do niektorých krajín (Turecko, Egypt, Omán a ďalšie) je potrebné mať pas platný ešte aspoň 5 až 6 mesiacov po návrate. Pri letoch do Albánska a Čiernej Hory musí byť pas platný ešte aspoň 3 mesiace po prílete.

Väčšina leteckých spoločností umožňuje letecky cestovať deťom už po 8 dňoch od narodenia. Dieťa od 0 do 2 rokov sa nazýva infant a spravidla cestuje bezplatne, avšak letecká spoločnosť si môže účtovať tzv. poplatok za infanta. 

Dieťa do dvoch rokov nemá nárok na vlastné sedadlo ani batožinu, s výnimkou malej tašky. Dieťa sedí v lietadle v lone rodiča a je v smere letu pripútané špeciálnym detským pásom, ktorý zdarma poskytne letecká spoločnosť. 

Cestovanie detí samostatne

Letisko v Bratislave upozorňuje, že letecká spoločnosť Wizz Air neprepravuje bez sprievodu deti do 14 rokov, Ryanair do 16 rokov. Deti a mládež do 14, resp. 16 rokov musia u oboch dopravcov cestovať vždy v sprievode pasažiera staršieho ako 16 rokov. Spoločnosti neposkytujú žiadne sprevádzajúce služby.

Pegasus Airlines (lety do Istanbulu, Antalye a prestupné lety) prepravuje samostatne deti od 6 do 12 rokov pri zakúpení služby sprievodu, deti do 6 rokov samostatne neprepravuje.

Aj Smartwings, hlavný prevádzkovateľ dovolenkových charterových letov z Bratislavy, zaviedol pre cestovanie detí vlastné pravidlá. Deti do 6 rokov môžu cestovať len so sprievodom osoby staršej ako 18 rokov. Deti vo veku 6 až 11 rokov môžu cestovať bez sprievodu dospelého, no v tom prípade im dopravca poskytuje asistenčnú službu na letiskách. Rodičia môžu požiadať o službu „nesprevádzané deti“ aj pre deti od 12 do 17 rokov.

Preprava kočíka

Cestujúci s dieťaťom má nárok na bezplatnú prepravu jedného kusa vybavenia určeného na prepravu dojčaťa, ako napríklad detského kočíka. Niektoré letecké spoločnosti umožňujú aj prepravu jedného ďalšieho detského zariadenia, ako je autosedačka alebo bugina. Tieto predmety sú odovzdané palubnému personálu pred nástupom do lietadla, uvádza bratislavské letisko.

Mamička môže mať kočík pri sebe počas celého procesu odbavenia, vrátane bezpečnostnej kontroly, až do samotného nástupu do lietadla. Kočík nie je prepravovaný na palube lietadla ako príručná batožina, ale je uložený v batožinovom priestore lietadla. Výnimku tvoria skladacie buginy, ktoré je možné zložiť do rozmerov príručnej batožiny a umiestniť do batožinového priestoru na palube.

Letisko odporúča označiť si kočík už pri registrácii na let (check-in). Ak mamička nepotrebuje mať kočík (buginu či autosedačku) pri sebe počas celej doby na letisku, môže ho odovzdať ako nadrozmernú batožinu. Kočík je rodičom k dispozícii ihneď po vystúpení z lietadla alebo v príletovej hale na batožinovom páse.

Pozrite si reportáž z 2. júla o tom, že cestovanie je na vzostupe.

Strava a lieky

Pri preprave detskej tekutej stravy neplatí obmedzenie na prepravu tekutín. Môžete na palubu lietadla zobrať aj tekutú detskú stravu (mlieko, čaj, vodu) v balení nad 100 ml, avšak iba v množstve potrebnom pre bábätko počas letu. 

Deťom môžete zabaliť aj obložený chlieb, bagety, balené jedlo, ovocie, zeleninu a iné. Pri preprave tekutých potravín platia obmedzenia prepravy v objeme do 100 ml, resp. 100 g na balenie.

Výnimka sa vzťahuje aj na lieky v objeme nad 100 ml, ako aj lieky v podobe tabliet či detské púdre.

Hračky na palube

Bratislavské letisko informuje, že na palubu lietadla môžete deťom pokojne pribaliť plyšové hračky, knihy, ceruzky a zošity na kreslenie.

Je však potrebné dávať pozor na zakázané predmety – medzi tie patria všetky napodobeniny zbraní, granátov, nábojov, ako aj detské hračkárske zbrane, vodné pištole, pušky, kuše, meče, šable, luky a šípy, praky či iné súčiastky hračkárskych strelných zbraní.

Na palubu lietadla nepatria ani bejzbalové a softbalové pálky, palice a obušky – kyjaky, hračkárske policajné obušky, nástroje bojových umení, hokejky, biliardové tága, kolobežky či odrážadlá.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok