Taliansko zasiahlo silné zemetrasenie, starobylé mestá sú v troskách

TA3 TASR ČTK
30.10.2016 08:33

Centrálne Taliansko postihlo silné zemetrasenie. Otrasy, ktoré oblasť zasiahli o 7:40 SEČ, bolo cítiť v širokej oblasti od Bolzana po Neapol. Rozsah škôd je značný, v mnohých mestách a obciach sa zrútili budovy, vrátane kostolov. Podľa talianskeho premiéra si nevyžiadalo obete na životoch, ale vo viacerých mestách spôsobilo rozsiahle škody, a to najmä na historických pamiatkach a obydliach.

Otrasy vyvolali paniku

Prvé údaje o otrasoch sa výrazne rozchádzali. Americká geologická služba USGS prvý údaj o sile zemetrasenia stanovila na 7,1 stupňa, ale vzápätí intenzitu znížila na 6,6 stupňa. Európska seizmologická agentúra EMSC namerala 6,7 ​​stupňa.

V historickom mestečku Norcia, ktoré sa nachádza v blízkosti epicentra nových otrasov, sa zrútili dva kostoly, vrátane katedrály svätého Benedikta.

Epicentrum bolo podľa USGS vo vzdialenosti približne 68 kilometrov juhovýchodne od Perugie. Otrasy vyvolali medzi obyvateľmi značnú paniku, vydesení ľudia vybiehali do ulíc. Podľa agentúry ANSA boli záchvevy citeľné okrem iného v Ancone a vo Florencii, najmä vo vyšších poschodiach budov. Na niektorých miestach bolo prerušené telefonické spojenie. V Ríme úrady z preventívnych dôvodov zastavili prevádzku na dvoch centrálnych linkách podzemnej dráhy.

Obec Arquata je zničená

Starosta dediny Arquata Aleandro Petrucci podľa agentúry APA povedal, že celá obec je po zemetrasení zničená. "Arquata už neexistuje," vyhlásil starosta. Táto dedina utrpela vážne škody už pri zemetrasení z 24. augusta.

Otrasy sú zrejme ďalšími následnými záchvevmi po zemetrasení, ktoré zasiahlo centrálnu oblasť Talianska v stredu. Zemetrasenie spôsobilo rozsiahle materiálne škody, jeden človek pri ňom zomrel a niekoľko tisíc ľudí odvtedy prežíva v provizórnom ubytovaní. Predchádzajúca augustová katastrofa si v rovnakom regióne vyžiadala životy asi 300 ľudí.

Vybudujú ich odznova

Taliansko znovu vybuduje všetko vrátane domov, kostolov a podnikov zničených zemetraseniami. Uviedol to taliansky premiér Matteo Renzi. "Na rekonštrukciu použijeme všetky potrebné prostriedky," povedal Renzi s odkazom na snahy Ríma prekročiť povolený limit pre schodok v rozpočte stanovený EÚ vzhľadom na skutočnosť, že Taliansko potrebuje dodatočné finančné prostriedky na rekonštrukciu po sérii zemetrasení, ktoré ho v ostatnom čase postihli. Zemetrasenie s magnitúdou 6,5, ktoré zasiahlo strednú časť krajiny, bolo vôbec najsilnejším v Taliansku od roku 1980.

Po zemetrasení by mohlo v strednom Taliansku zostať bez strechy nad hlavou až 100.000 ľudí, uviedol predseda vlády regiónu Marche Lucu Ceriscioliho, ktorý zemetrasenie najviac postihlo. Podľa náčelníka miestnej civilnej ochrany zostalo v dôsledku zemetrasenia bez dodávok elektrickej energie približne 15.000 ľudí. Okrem toho sú v postihnutých oblastiach problémy so zásobovaním obyvateľstva pitnou vodou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok