Kazašské zlaté vzpieračky v Londýne dopovali

TA3 SITA
27.10.2016 22:30

Olympijské vzpieračské súťaže z Londýna 2012 budú mať ďalšie tri nové víťazky v ženských kategóriách. Medzinárodný olympijský výbor na základe nepriaznivých výsledkov dodatočných analýz diskvalifikoval tri kazašské pretekárky Zulfiju Činšanlovú (do 53 kg), Maju Manezovú (do 63 kg) a Svetlanu Pobedovovú (do 75 kg).

V archivovaných vzorkách im novými laboratórnymi metódami našli stopy po steroidoch. Kazašky sa nachádzajú najnovšom osemčlennom zozname dopingových hriešnikov z OH 2012. Spolu s nimi príde o medailu aj tretia zo súťaže do 69 kg Marina Škermankovová z Bieloruska, bola pozitívna na turinabol a stanozolol. Testy odhalili tiež jej krajanku Dzinu Sazanavecovú, ktorá bola štvrtá v tej istej kategórii. Z výsledkových listín vymažú aj ďalšieho bieloruského vzpierača Jevgenija Žarnaseka, deviateho v kategórii nad 105 kg.

Zmeny nastanú aj v iných odvetviach. Rus Kirill Ikonnikov príde o piate miesto medzi kladivármi, toho však prichytili už v decembri 2012. Jeho krajan Dmitrij Starodubcev s pomocou nedovoleného prostriedku turinabolu obsadil v Londýne štvrté miesto v súťaži žrdkárov. V britskej metropole podvádzal aj ruský zápasník Besik Kuduchov, druhý medzi voľnoštýliarmi do 60 kg. Rodák z Južného Osetska v decembri 2013 zahynul pri autonehode, preto jeho prípad nebudú riešiť.

Dopingové vzorky z OH ukladajú 10 rokov a dodatočne ich analyzujú zlepšenými metódami. V poslednom období odhalili už 98 hriešnikov, ktorí mali v tele počas OH 2008 v Pekingu a OH 2012 v Londýne zakázané látky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok