Putin: Sú Spojené štáty banánovou republikou?

TA3 TASR
27.10.2016 21:43

Spojené štáty vo svojej zjavnej eufórii, považujúc sa za víťazov studenej vojny, upustili od zmysluplného a rovnocenného dialógu s ostatnými účastníkmi medzinárodného života, vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin.

Politický tlak

Putinove slová zazneli v meste Soči ležiacom na pobreží Čierneho mora, kde sa zúčastnil na záverečnom plenárnom zasadnutí tohtoročného Valdajského medzinárodného diskusného klubu. "Neuprednostňujú vytváranie a zlepšovanie univerzálnych inštitúcií, ale snažia sa rozšíriť do celého sveta činnosť vlastných štruktúr, pravidiel a predpisov. V podstate sa vydali na cestu globalizácie a bezpečnosti pre samých seba, pre niektorých, ale nie pre všetkých," povedal Putin, ktorého citovala agentúra RIA Novosti, na adresu USA.

Na 13. ročník Valdajského klubu pricestovalo do Soči približne 130 účastníkov z 35 krajín. Ústredná téma tohtoročného fóra bola "Budúcnosť sa začína dnes: Obrysy zajtrajšieho sveta", informovala agentúra TASS. Na margo sankcií Putin konštatoval, že sa využívajú na politický tlak. Obchádzaním Svetovej obchodnej organizácie sa podľa neho taktiež vytvárajú úzke obchodné aliancie s prísnymi pravidlami a bariérami, kde sú hlavnými príjemcami ich vlastné nadnárodné korporácie.

"Ruská hrozba"

Slovom "hystéria" ruský prezident označil tvrdenia o údajnom zasahovaní Moskvy do kampane pred prezidentskými voľbami v USA. "Je jednoduchšie odviesť pozornosť ľudí na ruských hackerov a špiónov namiesto riešenia reálnych domácich problémov... Rusko navyše nemá takú obrovskú propagandistickú mašinériu ako Spojené štáty," uviedol Putin.

"Niekto si vážne myslí, že Rusko môže nejakým spôsobom ovplyvniť voľbu Američanov? Je Amerika banánová republika alebo čo? Amerika je veľmoc," zdôraznil šéf Kremľa. Z vytvorenia mýtu o "ruskej hrozbe", ako doplnil, majú prospech len zbrojárske spoločnosti.

Celosvetová dominancia

K situácii v Sýrii povedal, že "naše osobné dohody s prezidentom USA nefungovali. Vo Washingtone existujú sily, ktoré urobia všetko možné, aby sa nepodarilo realizovať tieto dohody". Putin odkázal, že tí, ktorí využívajú teroristov na vlastné záujmy, vždy prehrajú. "Extrémisti sú bystrejší, múdrejší a silnejší než vy. Vždy prehráte, keď budete s nimi flirtovať," varoval ruský prezident. Moskva podľa neho stále vyzýva všetky zúčastnené strany, aby spojili svoje sily v boji proti terorizmu, ale jednotný front proti terorizmu sa zatiaľ nevytvoril.

Putin povedal, že Rusko sa neusiluje o celosvetovú dominanciu a expanziu, rovnako ani o konfrontáciu s ktoroukoľvek krajinou. "Existuje niekoľko krajín, ktoré majú tisíc rokov staré dejiny na tomto svete. Naučili sme sa byť hrdí na našu identitu, slobodu a nezávislosť," dodal šéf Kremľa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok