Ak neponúkneme fajčiarom alternatívu, nájdu si iné, škodlivejšie spôsoby. Odkazujú experti euroúradníkom

24.6.2024 15:36

Európska únia si stanovila ambiciózny cieľ znížiť spotrebu tabaku pod 5 percent do roku 2040 a vytvoriť tak „generáciu bez tabaku“. Experti, ktorí sa zišli na Globálnom fóre o nikotíne však úradníkom odkazujú, že veľa ľudí s fajčením jednoducho skoncovať nedokáže a mali by dať šancu alternatívnym produktom.

WHO: Elektronické cigarety škodia, taktiku tabakových firiem treba potlačiť v zárodku
Foto: TASR/AP

Experti, ktorí sa zišli na Globálnom fóre o nikotíne (GFN), zdôrazňujú, že veľa ľudí nedokáže prestať fajčiť tradičnými metódami a je teda nevyhnutné, aby sme naďalej preskúmavali a podporovali inovatívne riešenia, ktoré môžu zlepšiť verejné zdravie a zachrániť životy.

Od svojho vzniku sa konferencia GFN zameriava na úlohu bezpečnejších nikotínových produktov pri pomoci ľuďom prestať fajčiť. Vďaka rýchlemu vývoju technológií majú dnes spotrebitelia k dispozícii množstvo bezpečnejších alternatív k horľavému tabaku.

Historické aspekty fajčenia

Profesor Andrzej Mariusz Fal, vedúci oddelenia alergií, pľúcnych chorôb a vnútorných chorôb Národného inštitútu medicíny vo Varšave, upozorňuje, že fajčenie a pitie alkoholu sú hlboko zakorenené v histórii a kultúre ľudstva. „Nepamätám si v histórii homo sapiens žiadnu kultúru, ktorá by nefajčila a nepila alkohol. Nie som si celkom istý, či s tým môžeme prestať, takže znižovanie škôd sú slová, ktoré nás budú sprevádzať navždy," povedal.

Fajčenie spôsobuje nielen priame náklady na zdravotnú starostlivosť, ale aj nepriame náklady, ako odchody ľudí z práce kvôli chorobám spôsobeným fajčením. „To vedie k značným ekonomickým stratám pre spoločnosť,“ dodal Fal.

E-cigarety a znižovanie škôd

Garrett McGovern, špecialista na závislosti a medicínsky riaditeľ Prioritnej lekárskej kliniky v Dubline, tvrdí, že princíp predbežnej opatrnosti môže v oblasti verejného zdravia spôsobiť viac škody než úžitku, ak je nesprávne aplikovaný. „Fajčenie je smrteľné. Elektronické cigarety nie sú smrteľné. Máme za sebou viac ako 20 rokov a tieto škody nevidíme. Vieme, že ak zastavíme ľudí v používaní elektronických cigariet, mnohí z nich budú fajčiť," myslí si.

Súhlasí s ním aj zakladajúci predseda Austrálskej asociácie znižovania škôd spôsobených tabakom Colin Mendelsohn, podľa ktorého vysoko reštriktívne predpisy jednoducho nefungujú. „História ukázala, že tvrdé obmedzenia na populárny produkt ho jednoducho posielajú do ilegality. Ľudia nájdu iné spôsoby, ako to získať. Vysoko reštriktívne politiky vedú k podstatným neúmyselným, škodlivým dôsledkom. Politici sú zodpovední za pochopenie vplyvu politiky, ktorú presadzujú. Keď politika zlyhá, náklady – peňažné alebo iné – môžu byť značné,“ tvrdí.

Cliff Douglas, prezident a CEO Global Action to End Smoking, zdôrazňuje, že ľudia by mali mať prístup k informáciám a možnostiam, ako znížiť svoje zdravotné riziká, ak nemôžu alebo nechcú prestať fajčiť: „Je morálnym imperatívom, aby neboli nútení vyberať si medzi obmedzenými a často neúčinnými možnosťami. Vyžadovať od ľudí, ktorí fajčia, aby jednoducho prestali alebo zomreli, je neľudské a neprijateľné."

Jasné ciele regulácie

Podľa lekára a vedúceho výskumníka na univerzitách v Patrase a West Attica v Grécku Konstantinosa Farsalinosa je dôležité stanovenie jasných cieľov regulácie. Ak sa zameriavame na zníženie škôd, cieľom regulácie by, podľa jeho slov, malo byť pomôcť spotrebiteľom prijímať informované rozhodnutia.

Michael Landl, riaditeľ World Vapers Alliance, dodáva, že tabakové spoločnosti sa niekedy ukazujú ako pozitívnejšie v pomoci ľuďom prestať fajčiť alebo prejsť na menej škodlivé produkty než samotné organizácie verejného zdravia a WHO.

Empatia s pacientom

Tomás O'Gorman, mexický právnik a člen predstavenstva INNCO, tvrdí, že lekári by mali mať empatiu so svojimi pacientmi a prispôsobiť sa ich okolnostiam. Ak lekár zistí, že produkt na znižovanie škôd nespôsobuje poškodenie, nemal by mať etické alebo profesionálne problémy s odporúčaním týchto produktov. „Lekár by mal hľadať produkty, ktoré nespôsobujú poškodenie alebo ktoré spôsobujú menšie škody. Pretože ak vie, že jeho pacient neprestane fajčiť, prečo trvá na tradičných metódach, ako je abstinencia, keď pre neho existuje metóda, ako prestať fajčiť a neprivolať si smrť, ktorá by mohla byť spôsobená, ak by fajčil ďalej,“ tvrdí.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok