Španielsky kráľ poveril zostavením vlády Rajoya, tretíkrát za necelý rok

TA3 TASR
25.10.2016 22:21

Španielsky kráľ Filip VI. poveril po tretí raz v priebehu desiatich mesiacov zostavením vlády úradujúceho premiéra, lídra tamojších ľudovcov Mariana Rajoya.

Predchádzali tomu konzultácie monarchu s predstaviteľmi najsilnejších politických síl krajiny v kráľovskom paláci Zarzuela.

Mariano Rajoy v januári 2016 poverenie odmietol s tým, že nemá za sebou potrebnú väčšinu v zákonodarnom zbore. Po júnových voľbách sa pokúsil síce o zostavenie vládneho kabinetu, ale väčšinu poslancov opäť nepresvedčil. Jeho šance sa zvýšili po nedeľňajšom rozhodnutí socialistov, že pri najbližšom hlasovaní o budúcom premiérovi krajiny sa poslanci strany zdržia hlasovania a nebudú ďalej predlžovať už 300 dní trvajúcu vnútropolitickú krízu v krajine.

Mariana Rajoya by tak španielsky parlament mal zvoliť za premiéra na ďalšie volebné obdobie, avšak s veľkou pravdepodobnosťou nie v prvom kole. Zisk absolútnej väčšiny 176 hlasov sa totiž javí ako nedosiahnuteľný, zato však zisk jednoduchej väčšiny potrebný v druhom kole hlasovania by mohol byť zdolateľnou prekážkou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok