Shakespeare nepísal všetky svoje diela sám, počítač odhalil spoluautora

TA3 ČTK
25.10.2016 00:09

Mnohí považujú Marlowa za najväčšieho rivala Williama Shakespeara. V novom vydaní Shakespearových zozbieraných spisov vydavateľstva oxfordskej univerzity však bude dramatik Christopher Marlowe uvedený ako spoluautor trilógie o Henrichovi VI. Jeho štýl v diele odhalila rozsiahla počítačová analýza.

Shakespeare nepísal všetky svoje diela sám, počítač odhalil spoluautora
SITA/AP

Výskum autorských štýlov

"Shakespeare vstúpil do sveta veľkých dát," komentoval jeden z hlavných výskumníkov, profesor Floridskej univerzity Gary Taylor, projekt, o ktorého výsledkoch informovali britské médiá.

Medzinárodný tím 23 vedcov pod Taylorovým vedením niekoľko rokov analyzoval Shakespearovu tvorbu a počiny jeho súčasníkov, aby našiel prvky, ktoré s určitosťou rozlíšia štýly jednotlivých autorov.

Výsledkom je zbierka New Oxford Shakespeare, ktorá začne vychádzať už tento týždeň a v ktorej bude 17 z celkových 44 drám aj s doplnenými menami spoluautorov. O spolupráci Shakespeara s Marlowom pri tvorbe Henricha VI. sú autori zbierky pevne presvedčení.

Bádatelia to tušili už v 18. storočí

"Niektoré časti sú očividne od Shakespeara, iné zas očividne od Marlowa," tvrdí Taylor. Zároveň ale dodáva, že tie najobľúbenejšie pasáže pochádzajú z pera legendárneho Shakespeara.

"Mnohí bádatelia to tušili už v 18. storočí, ale doteraz neexistoval spôsob, ako to dokázať," povedal profesor Taylor ohľadom Shakespearovej spolupráce s ďalšími autormi. Práve ukončený výskum pracoval s obrovským množstvom hier z alžbetínskej éry a hľadal v nich usvedčujúce slová alebo ich kombinácie. "Takéto výpočtové možnosti máme ešte len krátko," popisuje Taylor.

Aj tak bolo už v oxfordskej zbierke z roku 1986 uvedených osem z 39 hier ako výsledok autorskej spolupráce. Táto prax vyplývala zo situácie v alžbetínskych časoch, keď malá skupinka autorov musela uspokojiť obrovský dopyt po divadelných hrách. Vzťah Shakespeara a Marlowa je však obľúbeným predmetom špekulácií. Podľa Garyho Taylora sa na veci nič nemení: "Možno sa mali radi, možno sa nenávideli. Nemôžeme to posúdiť. Aj rivali môžu spolupracovať".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok