Trump sa na Floride snažil získať hlasy hispánskych voličov

TA3 ČTK
24.10.2016 06:07

Republikánsky kandidát na prezidenta Spojených štátov Donald Trump sa na Floride snažil získať hlasy hispánskych voličov, ktoré si v minulosti znepriatelil okrem iného svojimi radikálnymi protiimgrantskými postojmi.

V minulosti ich body strácal

Na predvolebnom zhromaždení podľa agentúry AP kritizoval súčasnú demokratickú vládu za to, že "opustila svojich priateľov v Latinskej Amerike"."Vláda Obamu a Clintonovej opustila našich priateľov v Latinskej Amerike a priniesla len chudobu a nezamestnanosť hispánskym Američanom tu doma," povedal Trump s odkazom na bývalú funkciu svojej demokratickej konkurentky v boji o najvyšší úrad v krajine.

Republikánsky miliardár v minulosti body hispánskych voličov strácal, keď okrem iného ohlásil zámer postaviť múr medzi USA a Mexikom, aby zastavil migráciu. Prezidentský kandidát republikánov tiež kritizoval Castrov režim na Kube, ktorý stále potláča ľudské práva a s ktorým Obamova vláda po viac ako polstoročí obnovila vlani diplomatické styky.

Trump pritom predtým normalizáciu americko-kubánskych vzťahov podporoval, teraz by však vraj dohody zrušil, ak kubánsky režim nesplní určité podmienky.

Vyjadril solidaritu

Trump vyjadril tiež "solidaritu so slobodomyseľným ľuďom vo Venezuele", kde sa opozícia snaží o zvolanie referenda za odvolanie socialistického prezidenta Nicolasa Madura. Venezuelská vláda ale túto snahu všelijako blokuje.

Na Floride v nedeľu lobovala za demokratickú prezidentskú kandidátku Hillary Clintonovú jej kandidát na viceprezidenta Tim Kaine. Okrem iného vyhlásil, že Portoriko sa stane silným spojencom Bieleho domu, ak sa do neho dostane Clintonová.

Kaine, ktorý časť prejavu vo floridskom Orlande predniesol v španielčine, tiež povedal, že on aj Clintonová berú veľmi vážne finančné problémy Portorika a jeho problémy s vírusom zika. Na Floride žijú desiatky tisíc Portoričanov, ktorí sa tam odsťahovali z tohto karibského ostrova, ktorý je voľne pridruženým štátom USA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok