Medvedev vymazal Ukrajinu. Bývalý ruský prezident vyvolal rozruch ďalšou kontroverznou mapou

13.6.2024 11:10

Bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev opäť zaujal mapou Ruskej federácie. Pri príležitosti osláv Dňa Ruska na sociálnej sieti Telegram uverejnil video, v ktorom predstavil novú mapu svojej krajiny. Tá zobrazuje Ukrajinu ako súčasť Ruska.

Dmitrij Medvedev
Foto: Profimedia

Podpredseda ruskej bezpečnostnej rady a bývalý prezident upútal pozornosť sveta už v marci, keď rečnil pred obrovskou mapou, ktorá zobrazuje Ukrajinu ako oveľa menší vnútrozemský kus zeme, než je jej medzinárodne uznané územie.

Mapa Ruska očami Medvedeva

V novom videu je vidieť mapu Ruska, ktorá sa z východu postupne sfarbuje do odtieňov štátnej vlajky. Farby vlajky však vypĺňajú územie Ukrajiny aj súostrovie Kurily, ktoré patria Rusku, ale ich časť si nárokuje Japonsko.

Video prevzali rôzne účty

Na nesprávnu mapu upozornila aj stránka Hoaxy a podvody. "Na videu je jasne vidieť, ako aj západné časti Ukrajiny 'patria pod Rusko, čím opäť padá naratív ruského režimu o tom, že im ide len o východné časti Ukrajiny," píšu Hoaxy a podvody. 

"Video už prevzali a adorujú aj známe kolaborantské účty na Slovensku. V tomto prípade si tento vymyslený profil a známy dezinformátor mal vybrať skôr priezvisko Biľak," upozorňuje stránka. 

Pozrite si archívnu reportáž zo 4. novembra 2022 o Medvedevových veršoch o satanovi.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok