Smer má legitímnu ambíciu vyhrať piate voľby za sebou, vyhlásil Fico

TA3 TASR
22.10.2016 12:46

Strana Smer-SD vyhrala parlamentné voľby štyrikrát za sebou a netají, že má ambíciu vyhrať aj piatykrát. Počas programovej konferencie Smeru-SD to povedal predseda strany a premiér Robert Fico. Niektoré zámery však Smer-SD nebude môcť v tomto volebnom období realizovať, naznačil podpredseda strany Marek Maďarič.

Smer vo výbornej kondícii

"Sme garantom politickej stability, sme vo veľmi dobrej kondícii. Stále sa rozpadajúce pravicové strany nás poučujú, čo je a čo nie je sociálna demokracia. Ešte sme ani nevznikli a už sme mali zaniknúť, ale my sme tu 17 rokov," povedal Fico.

Zároveň sa pýtal, či je normálne, aby na čele opozičnej strany stál človek v minulosti napojený na mafiu. Podľa premiéra totiž hrozí, že ak sa nebude takýmto veciam brániť, tak po roku 2020 budú takéto strany plne legitímne a budeme svedkami totálneho rozkladu politického systému.

"My sa hlásime k základným ľudským právam. Sme demokrati a budeme za demokratické princípy bojovať. Rešpektujeme iný svetonázor, napr. s liberálmi zdieľame svetonázorovú toleranciu, ale my sme predovšetkým sociálni demokrati, a preto nemôžeme zostať iba pri obhajobe prvej generácie ľudských práv," konštatoval premiér.

Strana pripraví nový program

Podľa Fica dozrel čas, aby strana pripravila nový politický program, ktorý bude reagovať na nové skutočnosti doma aj vo svete. "Chceme ho predstaviť na sneme v decembri 2017," avizoval s dôvetkom, že hlavnou myšlienkou musí byť silný, spravodlivý sociálny štát.

"Musíme si odpovedať na otázku, či robíme všetko na podporu silného sociálneho štátu. To je prvá otázka, na ktorú musíme nájsť odpoveď v našom novom programe. Druhá je, či sme dostatočne úspešní pri presadzovaní alternatívy rozvoja. A tretia otázka znie, či je našou prioritou tvrdo pracujúci človek, ktorý rešpektuje pravidlá. Rozumie nám tento človek?" pýtal sa Fico a odkázal, že strana si musí povedať, kto je jej cieľ, lebo nemôže priťahovať všetkých voličov.

Líder bez kontaktu s mafiou

Premiér komentoval aj prítomnosť médií na konferencii. "Neviem o tom, že by nejaká programová konferencia pútala takú pozornosť médií ako táto. Budem predstierať, že je to tak, lebo iné strany nič podobné nerobia. Ale aj preto, že sme úspešný politický subjekt, ktorý nemá štyroch členov a na ktorého čele nestojí líder v minulosti prepojený na organizovaný zločin," podotkol.

Za úspechy politiky Smeru-SD označil Fico vlaky zadarmo, stanovenie minimálneho dôchodku či moderný európsky Zákonník práce, a nie ten africký, ktorý nám pripravila pravica, máme konsolidované verejné financie.

"Médiá zaujímajú klebety a sprostosti, ale toto sú reálne výsledky, na ktorých musíme postaviť svoju budúcnosť. Sociálna demokracia v slovenskom podaní sú výsledky. Držíme slovo, čo povieme, to aj urobíme," dodal premiér.

Niektoré zámery Smer nezrealizuje

Strana Smer-SD je súčasťou koalície zloženej zo strán, ktoré dosiahli vo vládnom programe dobrý kompromis. Znamená to však, že niektoré sociálno-demokratické zámery nebude môcť Smer-SD v tomto volebnom období realizovať, povedal podpredseda Smeru-SD Marek Maďarič.

"To ale neznamená rezignáciu. Naopak, tento čas by sme mali využiť aj na vypracovanie nového programu, s ktorým sa budeme uchádzať o podporu voličov v najbližších voľbách," povedal. Maďarič vyhlásil, že Smer-SD prispieva viac ako desaťročie k stabilite Slovenska. "Aj my sa dopúšťame chýb a mnohí nám veštia koniec. Ale nevidia, že náš príbeh je iný ako príbeh SOP, ANO, HZDS, SDKÚ, SMK či KDH. My sme vždy dokázali udržať jednotu a prijať personálne rozhodnutia, ktoré nám pomohli," povedal.

Maďarič pomenoval viacero tém, ktorým by sa strana Roberta Fica mala venovať, majú prehĺbiť sociálno-demokratickú politiku strany a slúžiť ako podklad pre nový stranícky program. Ten by sa podľa premiéra mohol s odkazom na Alexandra Dubčeka volať Politika s ľudskou tvárou. Kľúčovou agendou majú byť podľa Maďariča sociálno-ekonomické témy.

Kažimír: Problémom sú rozdiely v regiónoch

Hlavným problémom ďalšieho rozvoja Slovenska sú regionálne rozdiely. Vyhlásil to podpredseda strany a minister financií Peter Kažimír. "Regionálne rozdiely nie sú témou, ktorú môžeme zľahka pohladiť a potom sa na to vykašľať. Regionálne rozdiely sú hlavným problémom ďalšieho rozvoja našej krajiny. Žijeme totiž v krajine, kde rozdiel medzi najvyspelejšou časťou a tou najchudobnejšou je obrovský a bude zdrojom ďalších nerovnováh a problémov," uviedol Kažimír.

Nemožno podľa neho rezignovať na problém, že Bratislava je piaty najrozvinutejší región v Európe a východné časti patria k najzaostalejším v Európe. "To sa deje v jednej krajine. Takže regionálne rozdiely sú kľúčovou témou na to, aby sme mohli byť ďalej úspešní," zdôraznil Kažimír.

Generálny manažér strany a minister práce Ján Richter zas informoval, že nový rok by chcel začať ešte nižšou nezamestnanosťou, ako je dnes. Jeho predstava je, aby to bolo pod deviatimi percentami. "Štvrtý rok po sebe, chvalabohu, klesá nezamestnanosť. Urobíme všetko pre to, aby sme nový rok privítali číslom osem," vyhlásil. Richter považuje za najlepšiu sociálnu pracovnú politiku princíp "dať ľuďom prácu, ak o ňu stoja".

Pellegrini volá po sociálnej demokracii

Podpredseda strany a vicepremiér pre investície Peter Pellegrini volá po sociálnej demokracii aj spoločnosti. "Slovensko má na to, aby to bola moderná a inovatívna krajina," vyhlásil. Pokiaľ ide o sociálnu demokraciu, tá musí podľa neho zboriť viacero mýtov. Podarilo sa to podľa neho v otázke konsolidácie verejných financií. "Sociálna demokracia ukázala, že dokáže konsolidovať verejné financie," poznamenal.

Teraz podľa neho potrebuje ukázať, že sa vie vysporiadať s modernými technológiami. "Musíme zabezpečiť, aby k moderným technológiám mal prístup každý bez ohľadu na to, odkiaľ pochádza, z akej je sociálnej vrstvy," povedal Pellegrini.

Pomoc homosexuálom a ženy v politike

Strana Smer-SD by mala pomôcť homosexuálom. Napríklad v otázke informovania o zdravotnom stave ich partnerov. Myslí si bývalá europoslankyňa Smeru-SD Katarína Neveďalová. "Možno keby sme sa zamysleli nad tým, ako týmto ľuďom trochu zlepšiť život, najmä v oblasti informácií o zdravotnom stave ich partnera, v možnostiach dedenia po partneroch. Keď sa budeme tváriť, že nechceme, lebo sme konzervatívni, títo ľudia nezmiznú," obrátila sa na svojich straníckych kolegov Neveďalová.

Pripomenula, že aj homosexuáli sú potenciálni voliči. "Práve my sme podľa môjho názoru strana, ktorá by týmto ľuďom mala pomôcť," zdôraznila Neveďalová, ktorá by tiež privítala viac žien v politike, podobne ako Monika Flašíková Beňová. "Oceňujem odvahu, Katka," reagoval na Neveďalovej vystúpenie ohľadom pomoci homosexuálom predseda vlády a Smeru-SD Robert Fico.

Monika Flašíková-Beňová sa vyjadrila, že ju mrzí, že s programom sa oboznámila až na konferencii. „Viem si predstaviť, že by sme ho rozšírili v oblasti sociálnej politiky. Aby sa nastavili lepšie podmienky pre zamestnávanie cez pracovné agentúry, aby boli chránení takto zamestnávaní ľudia. Máme chrániť práva zamestnancov,“ povedala. „Mali by sme mať zakotvenú aj rovnosť príležitosti,“ dodala.

Na margo toho poukázala aj na to, že vo vedení strany na konferencii sedeli iba muži. Beňová víta aj návrat k regionálnym štruktúram. Výjazdové rokovania aj v menej rozvinutých regiónoch sú podľa nej dobrou cestou, ako byť v kontakte aj s voličmi. Podľa nej je dôležité, aby sa viac prezentovali kvalitné návrhy strany.

Robert Fico, líder strany, na vystúpenie reagoval s tým, že v novembri plánuje navštíviť viaceré podniky, univerzity po celom Slovensku. „Musíme sa vrátiť naspäť k voličovi a prestať si myslieť, že osvojíme každého občana v tejto krajine,“ povedal. Dodal, že návrh programu je len začiatok. Do finálnej podoby môžu členovia strany prinášať svoje návrhy ako by mohli sociálni demokrati ponúknuť čo najlepší program svojim voličom.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok