Húsíovia zadržali pracovníkov OSN, obvinili ich zo špionáže. Tvrdia, že sú napojení na americkú CIA

11.6.2024 07:37

Jemenskí povstalci húsíovia v pondelok uviedli, že zadržali členov "špionážnej siete", ktorá pôsobila pod krytím humanitárnych organizácií po tom, ako minulý týždeň došlo k únosu humanitárnych pracovníkov vrátane 11 zamestnancov Organizácie Spojených národov (OSN). Informovala o tom agentúra AFP.

Húsíovia
Foto: TASR/AP

Iránom podporovaní povstalci v Jemene tvrdia, že sieť bola napojená na americkú Ústrednú spravodajskú službu (CIA) a roky vykonávala v Jemene špionážnu činnosť, pričom spočiatku to robila prostredníctvom veľvyslanectva Spojených štátov.

Zadržané osoby

Povstalci vo vyhlásení dodali, že zadržané osoby pracovali pod "krytím medzinárodných organizácií a agentúr OSN". Počet zadržaných neuviedli.

OSN v piatok informovala, že medzi humanitárnymi pracovníkmi, ktorých uniesli húsíovia, bolo 11 jej zamestnancov vrátane šiestich členov Úradu vysokého komisára pre ľudské práva (OHCHR). OSN požiadala o prepustenie týchto pracovníkov. Na ich prepustenie vyzvali v otvorenom liste aj aktivisti aj právnici.ň

Masívna kampaň

Jemenská vláda uviedla, že v rámci "masívnej únosovej kampane" boli zadržané desiatky zamestnancov OSN a iných medzinárodných organizácií.

Ľudskoprávna organizácia Majjún vo svojom vyhlásení menovala aj ďalšie humanitárne iniciatívy, ktorých pracovníkov zadržali húsíovia v štyroch provinciách – Amrán, Hudajdá, Sáda a Saná.

Majjún kroky húsíov ostro odsúdil ako "nebezpečnú eskaláciu". Podľa organizácie ide o porušenie imunity zamestnancov OSN na základe medzinárodného práva.

Podľa ľudskoprávnej organizácie Human Rights Watch (HRW) húsíovia od začiatku jemenského konfliktu v roku 2014 zadržiavali a mučili stovky civilistov vrátane pracovníkov OSN a mimovládnych organizácií.

Pozrite si archívnu reportáž z 12. januára 2024 o tom, kto sú jemenskí Húsíovia.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok