Konala sa prvá súťaž krásy pre albínov, v Keni našli kráľa aj kráľovnú

TA3 ČTK
22.10.2016 11:30

V hlavnom meste Kene Nairobi sa konala prvá súťaž krásy pre albínov. Ľudia s geneticky daným svetlým sfarbením kože sú v Afrike často na okraji spoločnosti a stávajú sa obeťami šamanských rituálov. V niektorých častiach kontinentu ľudia stále veria poverám, podľa ktorých majú tela a orgány albínov čarovnú moc.

Konala sa prvá súťaž krásy pre albínov, v Keni našli kráľa aj kráľovnú
SITA/AP

Povery a agresia

Organizátori súťaže chceli upozorniť na šikanovanie albínov a povzbudiť ich sebavedomie. "Ľudia s albinizmom sú tou súťažou absolútne nadšení. Zatiaľ nikdy nemohli ukázať, čo v nich je," uviedol hovorca usporiadateľskej organizácie. Prvé výberové kolá, ktoré sa konali v septembri, prilákali veľa mladých ľudí. Súťažilo sa o titul kráľa i kráľovnej krásy. "V mnohých kútoch našej krajiny je stále potrebné urobiť veľa v boji proti stigmatizácii a diskriminácii, ktorým albíni čelia," dodal hovorca.

Najdôležitejšie je podľa organizátora zvyšovať informovanosť väčšinovej spoločnosti a vyvracať povery spojené s genetickou odchýlkou. Podľa šamanského učenia môžu elixíry obsahujúce časti tiel albínov priniesť šťastie a bohatstvo. Hovorí sa tiež, že sex s "bielymi ľuďmi" lieči nákazu vírusom HIV a chorobu AIDS.

Časti tiel na čiernom trhu

Rovnako dôležité je podľa organizátorov tiež dvíhať sebavedomie albínov a podporovať ich začlenenie do spoločnosti. Deti by mali mať šancu chodiť do škôl a dospelí do práce.

Útoky a únosy albínov sú najčastejšie v Malawi a Tanzánii. Podľa zistení Červeného kríža sa časti tiel dajú na čiernom trhu predať aj za 75 tisíc dolárov (1,9 milióna korún). Okrem vrážd a únosov sú známe aj prípady exhumácií albínov. Magickú moc majú podľa šamanov aj ich kosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok