Taraba odvolal už takmer 50 odborníkov. Zastavme korupciu upozorňuje na dosadených ľudí bez kvalifikácie

Za osem mesiacov pôsobenia Tomáša Tarabu (nom. SNS) na poste ministra životného prostredia odišlo z oblasti jeho pôsobiska takmer 50 odborníkov a odborníčok, upozorňuje nadácia Zastavme korupciu. Minister envirorezortu hovorí, že aj keď používa zákon, ktorý umožňuje odvolávať bez dôvodov, neznamená to, že neexistujú.

tomas taraba
Foto: TASR/Martin Baumann
Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia Tomáš Taraba

Na miestach, ktoré zastávali kompetentní zamestnanci, pokračujú mnohí nekvalifikovaní ľudia, členovia SNS alebo strany Život-NS, približuje mimovládna organizácia. Mená odídencov sú zverejnené v podrobnej tabuľke.

Zastavme korupciu dlhodobo pomáha oznamovateľom korupcie a protispoločenskej činnosti. Snaží sa pomáhať aj ochranárom, ktorých prepustenie bolo nezákonné. Taktiež sleduje personálne zmeny, ktoré robí vláda Roberta Fica a venuje sa napríklad aj zmenám v NAKA a vo Finančnej správe.

Odvolaní odborníci

Medzi odvolanými odborníkmi je aj bývalá generálna riaditeľka sekcie ochrany prírody a biodiverzity Katarína Butkovská, ktorá pôsobila v úradníckej vláde na poste štátnej tajomníčky envirorezotu.

“Na Slovensku máme dlhodobo problém zohnať odborníkov do štátnej správy, nielen v rezorte životného prostredia, je to tam však veľmi citeľné,” uviedla Lucia Szabová z Klimatickej koalície. Takou odborníčkou podľa nej bola aj Butkovská.

Popredná slovenská odborníčka na vodohospodárstvo Eva Kolesárová bola šéfkou Správy povodia Bodrogu od roku 2010. Taraba ju nahradil okresným predsedom SNS Jaroslavom Vaľom, ktorý sa podľa zistených informácii vodohospodárstvu predtým nikdy nevenoval.

“Vedúci zamestnanci boli z funkcie odvolaní v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona o štátnej službe,” uviedlo k odvolaniu odborníčky ministerstvo. 

Na ministerstvo životného prostredia môžu vrhať podozrenie aj výberové konania. Nadácia uvádza príklad nového dočasného riaditeľa bojnickej ZOO. Stal sa ním krajský predseda SNS Emil Divéky.

Taraba argumentuje "množstvom" dôvodov

Minister pred niekoľkými týždňami odvolal aj riaditeľa Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) Martina Benka.

Odvolávanie vedúcich bez udania dôvodu prišlo z dielne hnutia Oľano (dnes Slovensko), ktoré takýto postup prijalo. "To, že sme na odvolanie riaditeľa SHMÚ použili zákon prijatý vládou Igora Matoviča, ktorý formálne udáva možnosť odvolávať bez udania dôvodu, neznamená, že na odvolanie neexistujú dôvody. Tých dôvodov v prípade bývalého riaditeľa Benka je veľké množstvo," povedal Taraba.

Dôvodov na jeho odvolanie bolo podľa Tarabu "množstvo". Ide predovšetkým o zlý manažment riadenia inštitúcie, osobitne v oblasti manažovania IT projektov.

Pozrite si archívnu reportáž o odvolaní šéfa SHMÚ.

Na začiatku mája odvolal Taraba z funkcie riaditeľa Správy Národného parku Slovenský kras Milana Olekšáka.

Ministerstvo informovalo, že Olekšák bol odvolaný v súlade so zákonom. Ako dôvod uviedlo zlé manažérske rozhodnutia aj nedostatočná komunikácia v regióne s dôležitými hráčmi pri zonácii.

Bývalý tajomník vidí iba kontroverziu

Bývalý štátny tajomník envirorezortu Michal Kiča vníma kroky ministra Tarabu kontroverzne. “Jeho konanie je zrejmé aj pri personálnej politike rezortu. Jedná sa o bezprecedentné rodinkárstvo a dohadzovanie funkcií čisto po straníckej linke, hraničiace s politickou korupciou, ktorá sa prejavuje v tom, že do nielen vrcholových, ale bežných riadiacich funkcií na nižšom a strednom manažmente sa dostávajú nekompetentní ľudia, ktorí sú naviazaní na SNS alebo stranu Život,” uviedol.

Kiči priblížil, že riaditeľom Banského múzea sa stal okresný predseda SNS, novým riaditeľom TANAP-u je kandidát za stranu Život a vo vodohospodárskom podniku sa k vedúcim pozíciám dostali ďalší kandidáti strany.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok