PS - Smer 6:5. Wiezik aj Laššáková sú s výsledkami eurovolieb spokojní. Nezhodli sa však na tom, či išlo o férový súboj

10.6.2024 21:06 , Aktualizované: 10.6.2024 21:50

Hosťami relácie Téma dňa boli zvolení poslanci do europarlamentu Judita Laššáková (Smer-SD) a Michal Wiezik (PS). S moderátorom Petrom Bielikom diskutovali o výsledkoch eurovolieb a pôsobení v Bruseli.

20240610- Téma dňa
Foto: ta3

Spokojnosť s výsledkom na oboch stranách

Obaja zvolení poslanci sa vyjadrili k výsledku eurovolieb z pohľadu ich strany. „Je to plus pre Smer-SD. Strana získala viac percent a má o dva mandáty viac,“ povedala nová europoslankyňa Smeru. Zároveň poďakovala voličom a zagratulovala víťazovi volieb.

„My môžeme byť, samozrejme, spokojní, obsadili sme prvé miesto. Naozaj je to viazané na bezprecedentnú účasť a podporu vo voľbách,“ uviedol Wiezik. Moderátor podotkol, že ide o úspech po dvoch neúspešných voľbách. „Myslím si, že je to veľmi silný signál, ktorý sme potrebovali vyslať ako Progresívne Slovensko,“ reagoval europoslanec. Výhru vo voľbách označil za férové víťazstvo.

Laššáková reagovala, že podľa nej nešlo o férový súboj. „My sme boli ochudobnení o to, aby sa pán Robert Fico ako predseda strany Smer zapojil do tejto kampane,“ priblížila. Podotkla však, že atentát na premiéra nepripisuje Progresívnemu Slovensku. Kampaň Smeru porovnala s tou v Maďarsku, kde sa angažoval premiér Viktor Orbán.

Spájanie v Bruseli

Europoslankyňa Smeru uviedla, že ambíciou ich poslancov je vrátiť sa do frakcie socialistov (Progresívna aliancia socialistov a demokratov) a podporiť vznik veľkej koalície. Ursulu von der Leyenovú však nechcú podporovať.

Laššáková je presvedčená o tom, že „green deal bol robený pre lepšie časy“. K „zelenej politike“ budú zástupcovia Smeru v Bruseli pristupovať s odstupom. Ako dôvod vidí nedostatočnú pripravenosť, vďaka ktorej by bolo možné splniť ciele Európského ekologického dohovoru do roku 2035.

Europoslanec za PS nevidí zmysel v tom, aby bol "green deal" nanovo "naškálovaný", pretože dohovor je už kompromisom. Ak by sa dohovor nanovo otváral a parlament by pristúpil k väčším ústupkom, bolo by to "spiatočnícke", povedal Wiezik.

Celú časť relácie si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok