Trumpova politika môže priniesť zásadný obrat vo vojne na Ukrajine. Stačí len to, aby vyhral prezidentské voľby

11.6.2024 05:45

Donald Trump počas svojej krátkej, ale bohatej politickej kariéry prejavil sympatie k ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Ako môže prípadné zvolenieho republikána zmeniť vojnu na Ukrajine opísala britská stanica BBC.

trump
Foto: TASR/AP

Veľa rozdávajú

Napríklad počas rusko-amerického samitu vo Fínsku v roku 2018 nebral ohľad na americké spravodajské služby a rozhodol sa uveriť Putinovmu popieraniu zasahovania do volieb v roku 2016.

Ak sa Trump vráti do Bieleho domu, tento pozitívnejší postoj k Rusku - ktorý sa odráža vo veľkej časti republikánskej základne a u niektorých členov strany v Kongrese - sa pravdepodobne opäť stane hybnou silou politiky USA, píše BBC.

Bývalý prezident na podujatí organizovanom CNN povedal, že by mohol ukončiť vojnu do 24 hodín, ale nepovedal ako. Odmietol sa vyjadriť k tomu, či chce, aby Ukrajina zvíťazila, a sťažoval sa na náklady na vojenskú pomoc.

"Nemáme muníciu pre seba. Toľko rozdávame,“ hneval sa a obvinil európske krajiny, že neprispievajú dostatočne.

Hoci americký Kongres schválil miliardovú podporu pre Ukrajinu, ktorá sa má rozdeliť v dlhšom časovom horizonte, Trump by ako prezident mohol využiť svoju výkonnú moc a túto podporu spomaliť alebo dokonca zastaviť.

Urobil tak už predtým, keď bol prezidentom, v prípade niektorých prípadov vojenskej pomoci schválenej Kongresom.

Plán B pre Putina

Niektorí jeho republikánski kolegovia jeho výroky rýchlo odsúdili, ale je možné, že ak by bol Trump zvolený v novembri 2024, podpora vojnového úsilia zo strany USA by sa mohla úplne skončiť.

Prinajmenšom by sa s veľkou pravdepodobnosťou výrazne znížila plná podpora pre Ukrajinu, ktorú vyjadrila súčasná administratíva.

Ak Trump preruší dodávky zbraní, vojna sa skončí za ruských podmienok, čo je najhoršia nočná mora Západu, hovorí bývalý šéf britskej tajnej služby sir Alex Younger. „Putin nemal plán B, keď napadol Ukrajinu, ale toto je teraz jeho plán B - prečkať to.“

Jeffrey Treistman, profesor národnej bezpečnosti na univerzite v New Havene v Connecticute, hovorí, že nie je jasné, či by stiahnutie pomoci USA ukončilo vojnu zo dňa na deň - mohla by trvať ešte roky alebo desaťročia.

„Ukrajinci preukázali neuveriteľné odhodlanie bojovať proti Rusom a odraziť inváziu s minimálnou podporou,“ povedal Treistman pre BBC.

Pozrite si reportáž z 21. februára o tom, ako sa Trump prirovnal k Alexejovi Navaľnému.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok