Čistá energia získava na sile. Investície dvojnásobne prevyšujú fosílne palivá

7.6.2024 07:00

Celosvetové investície do technológií a infraštruktúry zelenej energie dosiahnu v tomto roku dva bilióny dolárov, čo je dvojnásobok očakávaných investícií do fosílnych palív. Údaje priniesla Medzinárodná agentúra pre energetiku.

Obnoviteľné zdroje dostali zelenú, rezort hospodárstva ruší stop stav
Foto: SITA/AP

Viac do obnoviteľných zdrojov

Celkové investície do energetiky v roku 2024 podľa agentúry v roku 2024 prvýkrát prekročia hranicu tri bilióny dolárov.

Približne dva bilióny dolárov by mali ísť do čistých technológií vrátane obnoviteľných zdrojov energie, elektrických vozidiel, jadrovej energie, sietí, skladovania, nízkoemisných palív a tepelných čerpadiel. Zvyšok by mal smerovať do zemného plynu, ropy a uhlia.

Investície do obnoviteľných zdrojov energie a sietí v roku 2023 prvýkrát prekonali sumu vynaloženú na fosílne palivá.

"Na každý dolár, ktorý dnes ide do fosílnych palív, pripadajú takmer dva doláre investované do čistej energie," uviedol výkonný riaditeľ agentúry Fatih Birol.

V rukách Číny

Najväčší podiel na investíciách do čistej energie v roku 2024 bude mať Čína s odhadovanými 675 miliardami dolárov, Európa (370 miliárd dolárov) a Spojené štáty (315 miliárd dolárov).

Na solárnu fotovoltiku sa vynakladá viac prostriedkov ako na akúkoľvek inú technológiu výroby elektrickej energie, pričom investície v tomto segmente by mali v roku 2024 vzrásť na 500 miliárd dolárov, najmä vďaka klesajúcim cenám solárnych modulov.

Očakáva sa, že globálne investície do ťažby ropy a zemného plynu sa v roku 2024 zvýšia o sedem percent na 570 miliárd dolárov po tom, ako podobným tempom rástli aj v roku 2023.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok