Na Spiši sa pýšia najzelenšou školou na Slovensku

6.6.2024 07:34

Vybrali sa správnym smerom. Na Strednej priemyselnej škole technickej na Hviezdoslavovej ulici v Spišskej Novej Vsi vsadili na zaujímavý a ekologický projekt. Na zreteli mali zlepšenie klímy a životného prostredia, no aj zatraktívnenie vzdelania. Celkové náklady stáli 1 345 000 eur, pričom väčšina - 800-tisíc bolo z eurofondov a štátnej podpory. Zvyšnou sumou prispel Košický samosprávny kraj (KSK).

skola 1.jpeg
Foto: FOTO: Košický samosprávny kraj

Na tejto spišskej škole nezabudli na špeciálne zavlažovanie zo strechy, no takisto aj spod zeme. „Teší nás, že táto škola prešla veľkou rekonštrukciou a právom sa hrdí tým, že je najzelenšia na Slovensku. Má vynikajúce prístrojové vybavenie a vďaka svojmu zameraniu umožňuje študentom, aby sa ľahko uplatnili na trhu práce. A to na takých pozíciách, ktoré majú vyššiu pridanú hodnotu, teda aj mzdy. V poslednom období pritom stúpa počet firiem v našom kraji, ktoré majú záujem o rozvoj technológií a robotiku, čo je alfa a omega práve v tomto segmente,“ povedal košický župan Rastislav Trnka.

Využívajú dažďovú vodu

Vedenie školy spustilo najväčší projekt, ktorého súčasťou je výstavba nového vzdelávacieho a prezentačného centra robotiky a inteligentných výrobných systémov. V novej budove aj s najnovšími technológiami v oblasti automatizácie plánujú vzdelávať ďalšie generácie stredoškolákov vo veľmi perspektívnych odboroch.

Významný enviromentálny projekt vodozádržnych opatrení sa jednoznačne ujal. „Účelom bolo zadržiavanie dažďovej vody zo striech v celom areáli školy a jej využitie na zavlažovanie parku, zelených záhrad, átria a záhonov. Práve s podporou KSK sa všetko podarilo včas zrealizovať,“ uviedol riaditeľ tejto školy Ladislav Ruttkay. 

Na samotné zavlažovanie slúži šesť retenčných nádrží pod zemou s kapacitou vyše 200-tisíc litrov. Prínosom je najmä skvalitnenie mikroklímy, pričom súčasťou projektu s výrazným ekologickým efektom bolo vybudovanie vegetačnej strechy s plochou takmer tisíc metrov štvorcových.

skola 2.jpeg Foto: FOTO: Košický samosprávny kraj Stredná priemyselná škola technická

Zelená strecha a átrium

Zelená strecha je zavlažovaná a prospieva životnému prostrediu. Z bývalého asfaltového ihriska dokázali vytvoriť atraktívny a príťažlivý park a skutočným architektonickým unikátom je vytvorenie akademického átria na nádvorí. Má vegetačné steny a okrem estetickej funkcie prispieva aj k zmierneniu vysokých teplôt.

Tvorcovia mysleli aj na dažďové záhrady, jazierko, kvetinové záhony, pódium a lavičky na sedenie.

V konečnom dôsledku okrem klimatického prínosu badať aj ten úplne triviálny, aby na Spiši ešte viac zatraktívnili vzdelávanie študentov. Vďaka projektu o ich budúcnosť v perspektívnych profesiách ani nemôže byť núdza.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok