Ambiciózna funkcia bez reálnych právomocí? Pozícia eurokomisára pre obranu nebude mať dosah

6.6.2024 05:45

Kto by nechcel byť novým eurokomisárom pre obranu? Vzhľadom na to, že súčasnej agende dominuje ruská invázia na Ukrajinu a potreba prezbrojenia Európskej únie, mohlo by sa zdať, že tento novonavrhovaný post bude v budúcej Európskej komisii jednou z najvýznamnejších funkcií.

Európska komisia udelila Poľsku ďalšiu pokutu. Tentoraz za trestanie sudcov
Foto: SITA/AP (ilu)

Bezvýznamné miesto

A hovorí sa už aj o mnohých významných politikoch, ktorí by funkciu mohli zastávať, napríklad súčasný šéf poľskej diplomacie Radoslaw Sikorski.

Ako píše bruselský server Politico, v skutočnosti to nakoniec môže skončiť tak, že pôjde o pozíciu bez významnejšieho rozpočtu a takmer bez právomocí.

Kto sa dokáže vzoprieť Rusku?

Súčasná predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová uviedla, že post komisára pre obranu vytvorí, ak získa po nadchádzajúcich voľbách znovu post šéfky únijnej exekutívy.

Nápad ihneď vyvolal množstvo vzrušených debát a začalo sa špekulovať, kto by sa na funkciu hodil. Najčastejšie sa hovorí o politickej "ťažkej váhe", poľskom ministrovi zahraničných vecí Radoslawovi Sikorskom.

Pozrite si rozhovor z 24. augusta 2023 s Marošom Šefčovičom o prebratí klimatickej agendy v eurokomisii:

Spomínaní sú ale aj ďalší politici zo strednej a východnej Európy, tieto krajiny sú totiž "najbližšie" Rusku.

"Dáva to zmysel," povedal serveru Politico lotyšský minister obrany Andris Sprúds s tým, že jeho región ponúka množstvo vynikajúcich kandidátov, ktorí majú skúsenosti v prvej línii stretu s "agresorskou krajinou" a majú tiež dobré vzťahy s Washingtonom.

Len prázdna schránka

Ďalšími menami, ktoré sa objavujú v diplomatických kruhoch, je estónska premiérka Kaja Kallasová, ktorá patrí k liberálnej frakcii, rumunský prezident Klaus Iohannis, ktorý je zástupcom ľudovej EPP a spomína sa aj v súvislosti s obsadením postu nového generálneho tajomníka NATO (Hoci zatiaľ väčšiu šancu stať sa šéfom Aliancie má podľa všetkého dosluhujúci holandský premiér Mark Rutte) či litovský minister zahraničia Gabrielius Landsbergis, rovnako z EPP.

V skutočnosti sa ale významne vyzerajúci post môže podľa Politica stať iba prázdnou schránkou bez zmysluplného rozpočtu či moci.

Národné štáty si totiž svoje právomoci, pokiaľ ide o vojenské záležitosti, starostlivo strážia. 

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok