Na bruselskom letisku pribudnú nové opatrenia

TA3 TASR
19.10.2016 23:49

Na bruselskom letisku Zaventem pribudnú od novembra nové bezpečnostné technológie. Umožnia odstránenie stanov pred odletovou halou, ktoré od marcových teroristických útokov slúžili na predbežnú kontrolu cestujúcich.

Na bruselskom letisku pribudnú nové opatrenia
SITA/Pool Photo via AP

Inteligentná ochrana

Nové opatrenia dnes ohlásil belgický minister vnútra Jan Jambon, informoval denník La Derniere Heure. "Viditeľné bezpečnostné opatrenia nahradíme menej zjavnými nástrojmi a zároveň zvýšime celkovú úroveň bezpečnosti," uviedli minister Jambon a riaditeľ bruselského letiska Arnaud Feist.

Bezpečnosť letisku namiesto stanov pred odletovou halou a desiatok policajtov a vojakov dožičí nový koncept "inteligentnej ochrany", ktorý si podľa ministra cestujúci na prvý pohľad nevšimnú. Bude to kombinácia nových technológií a odborne vyškolených pracovníkov. Na letisku rozmiestnia kamery schopné rozoznávať tváre a evidenčné čísla vozidiel. Na príjazdovej ceste pribudne bariéra, ktorá v prípade potreby dokáže zastaviť vozidlá.

Letisko vyškolí pracovníkov tak, aby boli schopní rozoznať podozrivé správanie nezávisle od veku, pohlavia a etnicity cestujúcich. Belgičania sa v tomto prípade inšpirovali jedným z najbezpečnejších letísk sveta v izraelskom Tel Avive, kde sa podobní pracovníci osvedčili, dodal minister.

Kombináciu nových opatrení, od ktorých si Jambon sľubuje zvýšenie bezpečnosti, doplnia policajti v civile. Vďaka zmene režimu už budú stany pred letiskom po 7. novembri minulosťou. Ak sa systém osvedčí v Bruseli, úrady ho uplatnia aj na regionálnych letiskách.

Hliadkujúci vojaci

Rozmiestnenie vojakov, početných policajných hliadok a postavenie stanov slúžiacich na kontrolu cestujúcich nasledovalo po teroristických útokoch, ktoré Bruselom otriasli 22. marca. Pri bombových útokoch na letisko Zaventem a stanicu metra Maalbeek vtedy zahynulo 32 ľudí.

V krajine naďalej pretrváva druhý najvyšší stupeň teroristického ohrozenia zo štvorbodovej škály, v Bruseli naďalej okrem polície hliadkujú aj vojaci.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok