So štandardmi ESG je spojených množstvo povinností. Prečo to vlastne musia firmy riešiť?

3.6.2024 10:41

Pre dve tretiny komerčných bánk v strednej a východnej Európe sú pri financovaní nehnuteľností dôležité udržateľné, takzvané ESG stratégie. Ako sa to prejavuje a čo to znamená pre biznis? A ako na túto tému reagujú slovenské banky? Odborníci debatovali na konferencii televízie ta3 Zodpovedné podnikanie.

panel 3 (4).jpg
Foto: Robert Hüttner

Člen predstavenstva VÚB a vrchný riaditeľ úseku pre firemné bankovníctvo VÚB Andrej Viceník konštatoval, že percento schválených zelených úverov sa zvyšuje. „Byť zelený alebo predávať zelené produkty je niečo, čo niekedy môže byť ťažko uchopiteľné, ale je za tým nejaká vízia, ako by tá Európa snáď aj svet mohli niekedy vyzerať. Verím, že sa to dá spojiť s inováciami, podporou nových vecí, ktoré sekundárne potom prinesú aj tú konkurencieschopnosť,“ povedal.

Advokátka z medzinárodnej právnickej kancelárie CMS Soňa Hanková súhlasí, že téma ESG je pre mnohých veľmi všeobecná a ťažko uchopiteľná. Verí však, že spoločnosti budú tejto téme prikladať primeranú vážnosť. Uviedla, že za rok boli prijaté právne úpravy na úrovni EÚ a aj v národnej legislatíve, ktoré reálne hovoria, aké sú povinnosti spoločností na Slovensku. „Už nie je čas na to baviť sa, či to je dobré a či tým smerom máme vykročiť a či si uškodíme, keď budeme svoje podnikanie smerovať k ESG. To všetko sa už deje, deje sa to v okolitých štátoch a mám pocit, že my sme stále taký trošku prispatí,“ myslí si.

Podľa nej je momentálne najhmatateľnejšia novela zákona o účtovníctve, kde už si každý vie prečítať, čo to preňho znamená.

Stojí to námahu a peniaze

Stratégia ESG sa implementuje aj do stavebného sektora. Prezident Národnej asociácie realitných kancelárií SR Ján Palenčár potvrdil, že normy ohľadne energetickej náročnosti budov sa sprísňujú.

„Je to úplne v poriadku, treba si ale vždy uvedomiť, že na konci dňa to aj tak zaplatí náš klient, to znamená kupujúci tej nehnuteľnosti. Nehrajme sa, že ESG je super a v princípe to nikoho nič nestoj. Stojí to námahu a stojí to peniaze a niekto to musí zaplatiť. Z pohľadu developmentu to znamená, že byty sú nižšie energeticky náročné, zvyšuje sa kvalita bývania v nehnuteľnostiach, ktoré sa stavajú podľa nových noriem a podobne. A samozrejme sa zvyšuje cena týchto nehnuteľností,“ povedal.

Nemyslí si, že živnostníci a malí podnikatelia nie sú uvedomelí a ESG nerozumejú. „To, čo malých podnikateľov straší, sú práve zvýšené náklady. To znamená fotovoltika, zateplenie, nové digitálne technológie a na toto všetko si treba vytvárať, ako keby, samostatný fond alebo zvyšovať znova ceny služieb a energií a to je to negatívne,“ dodal.

Advokátka Soňa Hanková reagovala, že vníma obavu malých a stredných podnikateľov, že tá problematika je náročná a nemajú šancu stíhať za veľkými firmami. „Preto je aj tá legislatíva nastavená postupne, je rozfázovaná a najprv sa začína u tých najväčších, najbohatších, o ktorých sa predpokladá, že majú financie na to, aby objavili spôsob ako byť v súlade s ESG a aby sa potom táto informácia mohla šíriť ďalej a aby tie benefity z toho, že niekto iný si to už odskákal boli využité,“ uviedla.

Zdokonalenie už existujúceho

Predseda predstavenstva spoločnosti Keraming a.s. Dušan Jasečko konštatoval, že meniace sa normy a stratégia ESG im život nekomplikujú. Podľa neho je to len zdokonaľovanie už existujúcich pravidiel a systémov. „Sme firma, ktorá dávno implementovala EMAS, ktorý robíme so všetkými ISO normami. Čo je na tom zlé. Je to len zdokonaľovanie a zlepšovanie týchto postupov. Je tam navyše uhlíková stopa, u nás v stavebníctve je to veľký problém, ale ostatné veci z hľadiska toho nefinančného reportingu sú veľmi ľahko uchopiteľné,“ povedal.

Ako problém uviedol malú podporu zo strany napríklad bánk. „Máme spoločnú firmu s nemeckou spoločnosťou, spolupracujeme s anglickými spoločnosťami a tam je cítiť, keď hovoríme o úverovaní, že tieto spoločnosti, ktoré štandardy uplatňujú, majú o pol percenta až 1 a pol percenta nižšie úrokové sadzby. U nás na Slovensku som sa s tým nikde nestretol,“ dodal.

Takisto zo strany developerov by bol rád keby pri výbere zhotoviteľa medzi stavebnými firmami rozlišovali, či tá ktorá firma má naozaj systém riadenia transparentný a nie je to korupčná spoločnosť.

Zvyšuje to ceny nehnuteľností

Realitný expert Richard Churý priznal, že téma ESG nie je pre klientov kupujúcich nehnuteľnosť tou najdôležitejšou. Netreba, podľa neho, zabúdať, že tieto nariadenia v konečnom dôsledku zvyšujú cenu nehnuteľností. „My sme veľmi cenovo senzitívny trh a čím ďalej ideme do regiónov a viac z Bratislavy, tak aj keď niekto je nadšenec ekológie a doma triedi plastové fľaše, tak pokiaľ nedosiahne na tú hypotéku alebo na ten úver a je tá nehnuteľnosť pre neho príliš drahá, tak bohužiaľ ten obchod sa nestane,“ tvrdí. Považuje za správne, že sa spoločnosť posúva ďalej a tvoria sa normy, ktoré zlepšujú kvalitu nášho bývania.

Andrej Viceník z VÚB povedal, že zo stratégie ESG je dôležité sa zamerať aj na to S – social. „Pokiaľ niečo chcete mať naozaj zelené, efektívne a s úsporou, tak niekto musí exaktne preukázať tú úsporu. Musíte mať energetický audit, nejaký koncept, ktorý preukáže koľko ste ušetrili, ale napríklad v rámci „social“, keď si poviete, že budúci rok do svojich zamestnancov investujete o 5-10 percent viac na vzdelávanie, tak aj to je kritérium, ktoré platí a je to niečo, čo vám zabezpečí to výhodnejšie financovanie,“ povedal s tým, že sami sa snažia hľadať spôsoby a tlačia na svoju matku, aby im dodávala nové, lepšie a lacnejšie produkty. 

Viac zaujímavostí sa dozviete vo VIDEU.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok