Ticho a poriadok. Obľúbené talianske mesto bojuje proti masovému turizmu, zavádza nové obmedzenia

2.6.2024 05:45

V talianskom meste Benátky vstúpili do platnosti nové pravidlá zakazujúce používanie megafónov a obmedzujúce veľkosť turistických skupín na 25 osôb. Podľa úradov sa opatrenia zaviedli s cieľom zredukovať vplyv nadmerného cestovného ruchu na toto vyhľadávané mesto, informuje BBC News.

Benátky privítali po 17 mesiacoch prvú výletnú loď
Foto: TASR/AP

Benátky sú vďaka kanálom vo svojej historickej časti jedným z najnavštevovanejších miest v Európe. Benátky začiatkom tohto roka zaviedli denný vstupný poplatok vo výške päť eur po tom, ako v roku 2021 zakázali výletným lodiam kotviť v tejto štvrti.

Jeden z najpálčivejších problémov

Nadmerný turizmus sa všeobecne považuje za jeden z najpálčivejších problémov historických Benátok, ktoré majú približne 250-tisíc obyvateľov a v roku 2019 do nich zavítalo vyše 13 miliónov návštevníkov. Počet turistov odvtedy klesol, ale očakáva sa, že v nasledujúcich rokoch prekročí úroveň spred covidovej pandémie.

Benátky zaznamenali odliv miestnych obyvateľov pre obavy, že by turisti mohli "pohltiť" toto ostrovné mesto.

Občianske združenie Ocio, ktoré sleduje bývanie v meste, v nedávnej aktualizácii uviedlo, že v historickej štvrti je pre turistov na prenájom približne 49-tisíc lôžok, čo je viac ako počet lôžok dostupných pre samotných miestnych obyvateľov.

Zmeny v pravidlách

Zmeny v pravidlách cestovného ruchu prichádzajú po tom, ako odborníci z UNESCO minulý rok varovali, že Benátky by mohli byť zaradené na zoznam ohrozených lokalít svetového dedičstva, keďže hrozí, že vplyv klimatických zmien a masového cestovného ruchu spôsobí nezvratné škody na vzhľade mesta.

UNESCO, kultúrny orgán OSN, nakoniec Benátky na zoznam nezaradil, keď uznal snahy o riešenie tamojších problémov prostredníctvom výstavby protipovodňového systému a zavedenia opatrení na zníženie masového cestovného ruchu.

UNESCO zaradilo Benátky na zoznam Svetového kultúrneho dedičstva v roku 1987 pre ich výnimočnú architektúru. Opakovane však varuje, že v meste sa musí lepšie manažovať turizmus.

Pozrite si archívnu reportáž zo septembra 2023 o zavedení poplatkov pre turistov v Benátkach:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok