Učitelia ukončili stupňovaný štrajk, pochodovali k ministerstvu

TA3 TASR
19.10.2016 12:23

Nespokojní učitelia ukončili stupňovaný štrajk, ktorý začal v septembri. Informovali o tom predstavitelia Iniciatívy slovenských učiteľov na protestnom pochode s názvom Pochod zodpovednosti, ktorý smeroval od ministerstva školstva k ministerstvu financií.

Nevidia priestor na pokračovanie

Pochodom, na ktorom sa zúčastnilo odhadom okolo 70 učiteľov, chceli upozorniť, že školstvo na Slovensku je podfinancované. "Sme presvedčení, že stupňovaný štrajk splnil svoju úlohu, no v súčasnej situácii už nevidíme priestor na jeho ďalšie pokračovanie. Preto sa štrajkový výbor ISU rozhodol k 19. októbru stupňovaný štrajk ukončiť,“ uviedol Vladimír Crmoman z ISU.

Učitelia pôvodne avizovali, že stupňovaný štrajk bude pokračovať aj v utorok 25. októbra, kedy sa tak ako dnes nemalo na niektorých školách učiť štyri vyučovacie hodiny. Podľa ISU by iniciatívu teraz mal prebrať Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku a trvať na požiadavkách, ktoré sú v deklarácii, ktorú podpísali školské organizácie vo februári.

Nachádza sa v nej napríklad požiadavka na zvýšenie platov pedagogických a odborných zamestnancov o 25 percent od 1. januára 2017 a v ďalších rokoch každoročne o desať percent. „Všetky akcie smerujúce k zlepšeniu slovenského školstva, ktoré budú vyvíjať OZPŠaV, sme pripravení aj naďalej aktívne podporovať,“ dodal Branislav Kočan z ISU.

Štrajk považujú za úspešný

Stupňovaný štrajk učiteľov začal 13. septembra. Do dnešného dňa sa doň podľa ISU zapojilo približne 2500 pedagogických a odborných zamestnancov. Čísla zapojených učiteľov ku koncu postupne klesali. Na Slovensku je približne 6590 škôl všetkých druhov a viac ako 71.500 učiteľov.

ISU napriek tomu považuje stupňovaný štrajk za úspešný. "Stupňovaným štrajkom sa nám podarilo vyniesť všetky tie problémy opäť na svetlo, stále sa o nich diskutuje,“ dodal Crmoman. Nespokojní učitelia žiadali, aby vláda i parlament legislatívnymi opatreniami zabezpečili zvýšenie tarifných platov všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve o 140 eur v tomto roku a o 90 eur od začiatku roka 2017.

Taktiež požadovali, aby bolo prehodnotené kreditné vzdelávanie učiteľov a zvýšené rozpočty ministerstiev školstva a vnútra celkovo o 400 miliónov eur na odstránenie rozdielov vo vybavenosti škôl.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok