Z Mósulu utiekli stovky civilistov, prekročili sýrske hranice

19.10.2016 11:23

Z irackého mesta Mósul, ktoré sa armáda snaží oslobodiť od islamistov, utieklo okolo 900 ľudí. Informoval o tom Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov s tým, že utečenci prekročili hranice susednej Sýrie.

Ide o prvú veľkú skupinu civilistov utekajúcich z mesta od pondelka, kedy iracká armáda začala svoju ofenzívu proti bojovníkom z Islamského štátu. V Mósule podľa všetkého v súčasnosti žije 1,5 milióna obyvateľov a operuje tam asi 5000 islamistických radikálov.

Podľa hovorkyne UNHCR sa cez 900 osôb, ktoré z mesta ušli, teraz nachádza v utečeneckom tábore v Sýrii. Tábor sa zrejme stane ich dočasným útočiskom predtým, ako sa budú môcť vrátiť na nejaké bezpečné miesto v Iraku. Ako poznamenala britská BBC, útek tak veľkého množstva ľudí naznačuje, že islamisti nedokážu všetkým zabrániť, aby z mesta odišli. Zároveň ale nastáva otázka, či sa niektorí z bojovníkov nebudú snažiť utiecť z oblasti rovnakým spôsobom, ako títo civilisti.

Hovorca amerického ministerstva obrany Jeff Davis varoval, že sa Islamský štát môže snažiť využiť civilistov ako ľudské štíty. Medzinárodná organizácia pre migráciu sa dokonca obáva, že by islamisti mohli v boji použiť chemické zbrane. Druhé najväčšie iracké mesto Mósul, v ktorom žijú prevažne sunniti, obsadili radikáli z IS bez boja už v roku 2014.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok