Famózny Messi strelil Leverkusenu päť gólov, ďalej aj APOEL

SITA, TA3
7.3.2012 23:44

Futbaloví fanúšikovia spoznali ďalších dvoch štvrťfinalistov Ligy majstrov, stali sa nimi FC Barcelona a APOEL Nikózia. Rozhodli o tom odvetné merania síl prvej fázy play-off, španielsky veľkoklub rozdrvil Bayer Leverkusen 7:1, Cyperčania si poradili s Olympiqom Lyon 1:0 a o ich postupe rozhodli až strely zo značky pokutového kopu.

Messiho výnimočné predstavenie

Katalánci na vlastnom ihrisku nezaostali za očakávaniami a Bayer Leverkusen bez problémov vyprevadili zo súťaže, víťazstvom v pomere 7:1 navyše milo prekvapili svojich priaznivcov. Pri streleckej chuti bol predovšetkým najlepší kanonier ostatných troch ročníkov spomenutého turnaja Lionel Messi, ktorý zaznamenal päť gólov a v aktuálnej sezóne má na konte už dvanásť zásahov v Lige majstrov. Hviezdny Argentínčan sa stal iba štvrtým hráčom v histórii európskej klubovej súťaže číslo 1, ktorý aspoň štyrikrát rozvlnil bránkovú sieť v dvoch dueloch. Pred ním sa to podarilo len Alfredovi Di Stéfanovi, Ferencovi Puskásovi a Marcovi van Bastenovi. Messi, držiteľ mnohých rekordov, sa stal prvým autorom kvinteta zásahov v modernej ére ligy šampiónov, teda od sezóny 1992/1993, posledný takýto kúsok sa udial v sezóne 1979/1980 v podaní stredopoliara Ajaxu Amsterdam Sörena Lerbyho. Rodák z Rosaria navyše vyrovnal vlastné maximum v Lige majstrov z predošlej sezóny. Dvanásť gólov je zároveň rekordom Ligy majstrov, celkovým najlepším výkonom je štrnásť zásahov Josého Altafiniho, útočníka AC Miláno, v ročníku 1962/1963. Keďže "Barcu" čakajú minimálne dva zápasy, nie je vylúčené, že trojnásobný najlepší hráč planéty prepíše dejiny aj v tomto ohľade.

"Barca" natiahla domácu sériu bez prehry už na 50 duelov. Nemci cestovali do Španielska s domácou prehrou 1:3 a s favoritom držali bezgólový stav iba do 25. min, následne zaznamenal Messi prvý zo svojich dvoch prvopolčasových gólov. Po zmene strán zverenci Josepa Guardiolu nepoľavili v nasadení a pokračovali v zabávaní divákov. Messi a Tello sa dvakrát vystriedali v gólovom zápise a v 62. min bolo už 6:0, Messi uzavrel svoj koncert v 85. minúte, v samom závere dosiahol čestný úspech Nemcov Karim Bellarabi. Súhrnný výsledok 10:2 však hovorí za všetko.

Obhajcovia celkového prvenstva nedali nemeckým vicemajstrom ani najmenšiu šancu, keď mali dlho až 85-percentné držanie lopty. Leverkusen sa počas celého duelu dostal iba k jedinej strele na bránku. "Farmaceutov" teda môže tešiť aspoň stopercentná efektivita.

Dráma v Nikózii so šťastným koncom pre APOEL

Druhé stredajšie meranie síl bolo oveľa napínavejšie. Olympique Lyon si pred vlastnými divákmi poradil v prvej konfrontácii s prekvapením súťaže cyperským APOEL-om najtesnejším rozdielom 1:0, už v 9. min zmazal tento rozdiel Brazílčan Gustavo Manduca a následne sa na trávniku rozohralo divadlo s množstvom šancí na oboch stranách. Vo vyrovnanom zápase mal menšiu prevahu Lyon, "Les Gones" chceli potvrdiť štatistiku, podľa ktorej vždy postúpili do ďalšej fázy, ak po prvom domácom meraní síl viedli 1:0. Hráčom na oboch stranách však chýbal potrebný pokoj na kopačkách a keďže sa nedokázali presadiť ani z vyložených pozícii, nasledovalo predĺženie dvakrát pätnásť minút.

Pre premožiteľa slovenského majstra ŠK Slovan Bratislava v kvalifikačnom predkole Ligy majstrov APOEL bola už účasť medzi najlepšou kontinentálnou šestnástkou najväčším úspechom v klubovej i národnej histórii. Vyslanci ostrovného štátu sa však nechceli vzdať a vytrvalo odolávali náporom Lyončanov. Z hry už Cyperčania neinkasovali napriek tomu, že od 115. min dohrávali oslabení o vylúčeného Manducu a o postupujúcom rozhodli strely zo značky pokutového kopu. V štvrtej sérii penaltovej lotérie sa ako prvý pomýlil hrdina prvého zápasu - hosťujúci Alexandre Lacazette, a keďže Ivan Tričkovski priklonil misky váh na stranu Lyonu, Michel Bastos musel skórovať. Domáci brankár Chiotis však vystihol Brazílčanov úmysel a rozhodol tým o pokračovaní sna tímu z Afroditinho ostrova.

Súhrn stredajších odvetných zápasov osemfinále futbalovej Ligy majstrov 2011/2012:

APOEL Nikózia (Cyp.) - Olympique Lyon (Fr.) 1:0 po predĺžení (1:0, 1:0) - 4:3 na strely zo značky pok. kopu, prvý zápas 0:1 - do štvrťfinále postúpil APOEL
Gól: 9. Manduca, ČK: 115. Manduca (APOEL) po druhej žltej karte, rozhodoval: Undiano Mallenco (Šp.)
Zostavy:
APOEL Nikózia: Chiotis - Poursaitidis, Marcelo Oliveira, Paulo Jorge, William Boaventura - Nuno Morais, Hélder Sousa (94. Alexandrou) - Charalambides (77. Marcinho), Aílton Almeida, Manduca - E. Solari (73. Tričkovski)
Lyon: Lloris - Réveillére, B. Koné, Cris, Cissokho - Gonalons, Källström - Briand (100. Lacazette), Ederson (73. B. Gomis), Bastos - Lisandro López

<iframe frameborder="0" width="480" height="270" src="http://www.dailymotion.com/embed/video/xpaqui"></iframe>

FC Barcelona (Šp.) - Bayer Leverkusen (Nem.) 7:1 (2:0) - prvý zápas 3:1 - do štvrťfinále postúpila Barcelona
Góly: 25., 43., 50., 58. a 85. Messi, 55. a 62. Tello - 90. Bellarabi, rozhodoval: Moen (Nór.)
Zostavy:
FC Barcelona: Víctor Valdés - Daniel Alves, Piqué, Mascherano, Adriano Correia (63. Muniesa) - Xavi (53. S. Keita), S. Busquets, Iniesta (53. Tello) - Fábregas - Pedro Rodríguez, Messi
Leverkusen: Leno - G. Castro, Schwaab, Toprak, M. Kadlec - Reinartz, L. Bender (55. Schürrle), Rolfes, Renato Augusto (68. Oczipka) - Kiessling, Derdiyok (55. Bellarabi)

<iframe frameborder="0" width="480" height="270" src="http://www.dailymotion.com/embed/video/xpapic"></iframe>

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok