Prekonala traumy a zdolala najvyššiu horu sveta. Prvá Slovenka na Evereste opísala výstup na vrchol

Horolezkyňa Lucia Janičová sa stala prvou Slovenkou, ktorá vystúpila na vrchol najvyššej hory sveta. Štít Mount Everest vo výške 8848 metrov dosiahla z nepálskej strany južnou trasou s podporou kyslíka. Z expedície sa vrátila s pocitom šťastia, vďaky a plná zdravia. Viac prezradila v rozhovore pre ta3.

Lucia Janičová
Foto: ta3/Laura Kamody

K myšlienke, že chce pokoriť najvyššiu horu sveta, ju priviedla jej známa z Afganistanu, ktorá chcela vyliezť na Everest ako vôbec prvá Afganka.

„Došla som domov, pamätám si, že ma zaujímalo, kto je prvá Slovenka a zistila som, že vlastne žiadna ešte Everest nevyliezla. Takže to bol začiatok tejto myšlienky,“ vysvetlila Janičová.

Návod neexistuje

Ako pokoriť Mount Everest? "Každého telo je úplne iné a je potrebné si uvedomiť, že na tento výstup nie je jeden návod,“ dodala s tým, že popri horolezeckých skúsenostiach musela zapracovať na kardiu a zväčšovaní svalovej hmoty na nohách. Pripomenula tiež, že veľa záleží aj na mentálnej príprave.

Príprava na výstup jej zabrala takmer dva roky, dokonca kvôli nej upustila od práce na plný úväzok. Samotnú expedíciu v Himalájach absolvovala za necelých šesť týždňov.

Príchod k vrcholu

Príchod k vrcholu si najprv nechcela pripustiť. „Aj som tomu chcela veriť, a zároveň som sa presviedčala, že možnože to je stále iba skala a mám ešte stále ďalekú cestu. Nechcela som si to poľahčovať,“ ozrejmila.

Keď však počula, ako jej šerpa kričí „summit“, zalial ju pocit neskutočného šťastia, endorfínu a eufórie. „Hrozne sa mi chcelo plakať, bola som neskutočne emocionálna,“ spomína Janičová.

Na vrchole strávili len krátku chvíľu, pričom si uvedomovala nebezpečenstvo zostupu aj únavu, preto si dávala pozor na každý krok. Náročný zostup si však napokon podľa vlastných slov užila.

Prekonala traumy

"Môj príbeh sa spája s traumatickou minulosťou a ja som za zo svojich tráum dostala,“ priznala s tým, že svojím výstupom chcela symbolicky pomôcť ženám, ktoré sa nájdu v jej príbehu.

„Hlavne by som chcela podporiť jednorodičov. Viem, že častokrát majú za sebou veľmi ťažké príbehy – ja to volám everesty,“ uviedla a dodala, že aj napriek traumám z minulosti „dokážeme stále urobiť obrovské veci v živote“. 

Celý rozhovor si môžete pozrieť nižšie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok