V prvý deň bitky o Mósul stratil IS dvesto kilometrov územia

TA3 TASR
18.10.2016 00:16

Iracké sily a bojovníci kurdských polovojenských jednotiek péšmarga vyčistili v prvý deň bitky o iracké mesto Mósul približne 200 štvorcových kilometrov územia, ktoré bolo pod kontrolou Islamského štátu. Na tlačovej konferencii to dnes oznámil prezident irackého Kurdistanu Masúd Barzání.

V prvý deň bitky o Mósul stratil IS dvesto kilometrov územia
SITA/AP

"Toto je po prvý raz, keď sa krv péšmargov a irackej armády zmiešala na bojisku. Dúfam, že to je dobrou predzvesťou pre budúcnosť," citovala Barzáního, ktorý vyzdvihol spoluprácu v snahe o znovudobytie hlavnej bašty IS v severnom Iraku, tlačová agentúra DPA.

Barzání mal tlačovú konferenciu v blízkosti frontových línií. V sprievode niekoľkých významných irackých predstaviteľov vyjadril presvedčenie, že je možné zabrániť odvetným útokom a že kurdské a iracké vojenské sily budú spolupracovať, "aby zaručili, že sa z Mósulu nestane ďalšie (sýrske obliehané mesto) Aleppo".

Kurdský prezident varoval, že na autonómnom kurdskom území v severnom Iraku už žije asi 1,8 milióna utečencov a Kurdistan sa nedokáže vyrovnať s ďalším prílevom ľudí. Panujú obavy, že v dôsledku bitky o Mósul sa dajú do pohybu ďalšie stovky tisíc ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok