Zelenskyj navštívil Charkov. Podarilo sa nám prevziať bojovú kontrolu v častiach oblasti, tvrdí

24.5.2024 21:19

Ukrajina podľa prezidenta získala späť „bojovú kontrolu“ v častiach Charkovskej oblasti, kde nedávno Rusi podnikli novú ofenzívu. Volodymyr Zelenskyj v piatok navštívil Charkov.

Ukrajinský prezident Zelenskyj
Foto: AP/Efrem Lukatsky

„Našim vojakom sa teraz podarilo prevziať bojovú kontrolu nad pohraničnou oblasťou, kam vstúpili ruskí okupanti,“ vyhlásil vo večernom prejave.

Kyjiv v posledných dňoch uvádzal, že sa mu situáciu v regióne podarilo stabilizovať.

"Ruský raketový útok zabil 7 ľudí. Vyjadrujem sústrasť ich rodinám a priateľom. Zranených bolo 21 ľudí. Tlačiareň bola zničená a desiatky tisíc kníh zhoreli. Veľa detských kníh, vzdelávacích materiálov a učebníc," píše v jednom zo svojich príspevkov na sieti X ukrajinský prezident.

Taktiky a obranná línia

Ruské jednotky začiatkom tohto mesiaca prešli do ofenzívy v Charkovskej oblasti, čím otvorili nový front, ktorého hlavným cieľom je podľa analytikov natiahnuť obranné línie Ukrajiny v treťom roku vojny a oslabiť ukrajinskú obranu na iných úsekoch frontu.

Pozorovatelia tvrdia, že Moskva chce v regióne vytvoriť nárazníkovú zónu kvôli ukrajinským útokom na ruskú Belgorodskú oblasť, ktorá leží v blízkosti hraníc. Tvrdí, že nechce dobyť samotný Charkov.

Kyjev v posledných dňoch uviedol, že sa mu podarilo stabilizovať situáciu v regióne, kde ruské útoky pokračujú bez prerušenia.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok