Čo sa stalo niekoľko minút po verdikte haagskeho súdu: Izrael bombardoval utečenecký tábor Šabúra v centre Rafahu

24.5.2024 18:00

Izraelské letectvo vykonalo sériu vzdušných úderov na utečenecký tábor Šabúra v centre Rafahu – len niekoľko minút po tom, čo Medzinárodný súdny dvor rozhodol, že musí zastaviť všetky vojenské operácie v tomto meste na juhu Pásma Gazy.

Rafah
Foto: Twitter/serbestiyetweb

Svedkovia v neďalekej Kuvajtskej nemocnici BBC povedali, že počuli ohlušujúce rany a že nad táborom Šabúra sa vznášajú oblaky čierneho dymu. Dodali, že pre intenzitu úderov sa záchranné tímy z nemocnice nemôžu dostať na miesta zasiahnuté bombardovaním.

Vo videu môžete vidieť letecký útok Izraela na tábor Šabura, ktorý bol natočený z kuvajtskej nemocnice.

Zastavenie vojny

Súd v Haagu v piatok nariadil Izraelu zastaviť vojenskú ofenzívu v meste Rafah a otvoriť tamojší hraničný priechod pre neobmedzený prísun humanitárnej pomoci.

Hovorca izraelskej vlády David Mencer pre BBC povedal, že Izrael sa verdiktu nepodvolí. „Na svete neexistuje sila, ktorá by nás donútila spáchať verejnú samovraždu, pretože nič iné to neznamená, ak máme zastaviť našu vojnu proti Hamasu,“ vyhlásil.

Únia si musí vybrať, koho podporí

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell povedal, že Únia si musí vybrať medzi podporou medzinárodnej inštitúcie a podporu Izraela. Vyjadril sa tak v reakcii na výrok Medzinárodného súdneho dvora, ktorý Izraelu nariadil okamžite ukončiť ofenzívu v Rafahu. Belgicko už vyzvalo na okamžité splnenie požiadavky.

Borrell hovoril na konferencii Európskej služby pre vonkajšiu činnosť v talianskej Florencii. Z videa zverejneného na sieti X je zrejmé, že začiatok jeho prejavu krátko narušili traja mladí ľudia s palestínskou vlajkou v ruke.

„Belgicko žiada okamžité uplatnenie rozhodnutia. Násilie a ľudské utrpenie sa musia skončiť. Žiadame prímerie, prepustenie rukojemníkov a vyjednávanie o dvojštátnom riešení,“ uviedla belgická ministerka zahraničia Hadja Lahbiová. Belgicko je do konca júna predsedníckou krajinou EÚ.

Pozrite si archívnu reportáž z 8. mája 2024 o tom, ako svet musí zabrániť vojne.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok