Putin je ochotný uzavrieť s Ukrajinou prímerie, ale zadarmo to nebude. Do územia NATO zasahovať nechce

24.5.2024 13:07 , Aktualizované: 24.5.2024 13:42

Ruský prezident Vladimir Putin je pripravený zastaviť vojnu na Ukrajine vyjednaným prímerím, ktoré by uznalo súčasnú líniu bojov, uviedli štyri ruské zdroje pre agentúru Reuters s tým, že je pripravený bojovať ďalej, ak Kyjev a Západ nebudú reagovať.

putin
Foto: TASR/AP

Nechcú večnú vojnu

Tri z týchto zdrojov, ktoré sú oboznámené s diskusiami v Putinovom okolí, uviedli, že ruský vodca vyjadril malej skupine poradcov frustráciu z toho, čo považuje za pokusy Západu zabrzdiť rokovania. Tiež z rozhodnutia ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského vylúčiť rokovania, informuje Reuters.

"Putin môže bojovať tak dlho, ako to bude potrebné, ale je pripravený aj na prímerie - na zmrazenie vojny," povedal ďalší zo štvorice, vysokopostavený ruský zdroj, ktorý s Putinom spolupracoval a má vedomosti o rozhovoroch na najvyššej úrovni v Kremli.

Putinov hovorca Dmitrij Peskov v odpovedi pre Reuters uviedol, že šéf Kremľa dal opakovane najavo, že Rusko je otvorené dialógu na dosiahnutie svojich cieľov, a povedal, že krajina nechce "večnú vojnu".

Ukrajinské ministerstvá zahraničných vecí a obrany na otázky agentúre neodpovedali.

Klesla mu popularita

Vymenovanie ekonóma Andreja Belousova za ruského ministra obrany minulý týždeň niektorí západní vojenskí a politickí analytici vnímali ako postavenie ruskej ekonomiky do trvalej vojnovej pozície s cieľom vyhrať dlhotrvajúci konflikt.

Zdroje však uviedli, že Putin by radšej využil súčasnú dynamiku Ruska na to, aby vojnu ukončil. Šéf Kremľa zastáva názor, že doterajšie úspechy vo vojne sú dostatočné na to, aby ruskému ľudu predal víťazstvo.

Tri zdroje uviedli, že Putin pochopil, že akékoľvek nové dramatické úspechy by si vyžadovali ďalšiu celonárodnú mobilizáciu, čo prezident nechce.

Ďalší zdroj, ktorý ruského prezidenta pozná, uviedol, že jeho popularita klesla po prvej mobilizácii v septembri 2022.

Peskov uviedol, že Rusko mobilizáciu nepotrebuje a namiesto toho robí nábor dobrovoľných zmluvných partnerov do ozbrojených síl.

Vyhliadka na prímerie alebo dokonca mierové rozhovory sa v súčasnosti však zdá byť aj tak vzdialená.

Pozrite si reportáž zo 14. mája o tom, že Rusi pokračujú v postupe na Charkov:

Švajčiarske rozhovory

Zelenskyj opakovane povedal, že mier za Putinových podmienok je neuskutočniteľný. Prisľúbil, že získa späť stratené územia vrátane Krymu, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014. V roku 2022 podpísal dekrét, ktorým formálne vyhlásil akékoľvek rozhovory s Putinom za "nemožné".

Jeden zo zdrojov predpovedal, že k žiadnej dohode nemôže dôjsť, kým je Zelenskyj pri moci, pokiaľ ho Rusko neobíde a neuzavrie dohodu s Washingtonom. Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken však minulý týždeň v Kyjeve novinárom povedal, že neverí, že Putin má záujem o seriózne rokovania.

Ukrajina sa pripravuje na rozhovory, ktoré bude budúci mesiac hostiť Švajčiarsko, a ktorých cieľom je zjednotiť medzinárodnú mienku o spôsobe ukončenia vojny. Rozhovory boli zvolané z iniciatívy Zelenského, ktorý povedal, že Putin by sa na nich nemal zúčastniť. Švajčiarsko tak Rusko nepozvalo.

Moskva uviedla, že rozhovory bez jej účasti nie sú dôveryhodné. Kyjev a Švajčiarsko chcú, aby sa na nich zúčastnili ruskí spojenci vrátane Číny.

V prejave v Číne 17. mája Putin povedal, že Ukrajina môže využiť švajčiarske rozhovory na to, aby získala širšiu skupinu krajín, ktoré podporia Zelenského požiadavku na úplné stiahnutie Ruska, čo by podľa Putina bola skôr vynútená podmienka než seriózne mierové rokovania.

"Sme pripravení na diskusiu. Nikdy sme to neodmietli," povedal ruský prezident v Číne.

Štyri ukrajinské regióny

Moskva je otvorená myšlienke rozhovorov na základe "novej reality na mieste". Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí pre Reuters uviedol, že akákoľvek mierová iniciatíva musí rešpektovať "územnú celistvosť Ukrajiny v rámci jej medzinárodne uznaných hraníc" a označil Rusko za jedinú prekážku mieru na Ukrajine.

"Kremeľ zatiaľ neprejavil žiadny zmysluplný záujem o ukončenie vojny, práve naopak," uviedol hovorca.

Rusko aj Ukrajina tiež uviedli, že sa obávajú, že druhá strana využije akékoľvek prímerie na opätovné vyzbrojenie.

Všetky zdroje pre Reuters naznačujú, že Putin trvá na tom, aby sa v dohode zakotvili všetky zisky na bojisku.

Šéf Kremľa by však bol ochotný uspokojiť sa s územím, ktoré má teraz, a zmraziť konflikt na súčasnej frontovej línii, uviedli štyri zo zdrojov.

Zmrazenie konfliktu podľa súčasnej línie by Rusku ponechalo v rukách podstatné časti štyroch ukrajinských regiónov, ktoré formálne pripojil k Rusku v septembri 2022, ale bez plnej kontroly nad ktorýmkoľvek z nich.

Takéto usporiadanie by nespĺňalo ciele, ktoré si Moskva vtedy stanovila, keď uviedla, že štyri ukrajinské regióny - Donecká, Luhanská, Záporožská a Chersonská - jej teraz patria v plnom rozsahu.

Peskov uviedol, že o vrátení štyroch regiónov, ktoré sú teraz podľa vlastnej ústavy natrvalo súčasťou Ruska, nemôže byť ani reči.

Pozrite si reportáž zo 16. mája o Putinovej návšteve v Číne:

Žiadne plány s NATO

V prípade absencie prímeria chce Putin zabrať čo najviac územia, aby zvýšil tlak na Ukrajinu, a zároveň sa snaží využiť nečakané príležitosti na získanie ďalších území, uviedli tri z týchto zdrojov.

Ruské sily kontrolujú približne 18 % územia Ukrajiny a tento mesiac vtrhli do severovýchodnej oblasti Charkova.

"Rusko bude tlačiť ďalej," povedal zdroj, ktorý spolupracoval s Putinom.

Putin bude pomaly dobývať územia, kým Zelenskyj nepríde s ponukou na zastavenie, uviedol zdroj s tým, že ruský líder vyjadril pred pobočníkmi názor, že Západ neposkytne dostatok zbraní, čo oslabí morálku Ukrajiny.

Všetkých päť zdrojov uviedlo, že Putin poradcom povedal, že nemá žiadne plány na území NATO, čo je odrazom jeho verejných vyjadrení v tejto veci. Dva z týchto zdrojov uviedli obavy Ruska z rastúceho nebezpečenstva eskalácie so Západom vrátane jadrovej eskalácie v súvislosti s konfliktom na Ukrajine.

Ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Spojené štáty neupravili svoju jadrovú pozíciu, ani nezaznamenali žiadne známky toho, že by sa Rusko pripravovalo na použitie jadrovej zbrane.

"Naďalej monitorujeme strategické prostredie a zostávame pripravení," uviedol hovorca.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok