Taraba povedal, že neexistuje oligarcha, ktorý by od neho niečo chcel. Vačok tvrdí, že atentátnik nebol zlý strelec

23.5.2024 20:36

V relácii Téma dňa diskutoval Peter Vačok, advokát a exvyšetrovateľ. Pridal sa aj Tomáš Taraba (SNS), minister životného prostredia. Hovorili o atentáte na Roberta Fica a o medvedej otázke.

Tomáš Taraba, Andrej Danko
TASR - Pavel Neubauer

Vačok tvrdí, že obvinený má právo brániť sa spôsobom, aký uzná za vhodné. "Obmedzenie má len v tom, že nesmie nikoho krivo obviniť. Rozhodovať nebude, to čo hovorí, rozhodovať budú iné dôkazy. Konanie bolo v priamom úmysle. Bez rozdielu, čo bude tvrdiť, vychádzať sa bude z následku," vysvetlil Vačok.

Každý prípad je podľa bývalého vyšetrovateľa iný. "Strieľať na terč je iné ako strieľať na osobu, v tom zohráva úlohu aj psychika. Nebol tak zlý strelec, keďže trafil telo," povedal Vačok.

Strieľal na telo

Motív je podľa neho jedna z okolností, ktoré sa zisťujú v rámci dokazovania aj v súdnom procese. "Ak niekto priniesol zbraň, obtiahol ju a strieľal na telo, musel byť uzrozumený s tým, že môže niekoho usmrtiť," dodal Vačok.

"Zbytočne budeme špekulovať ako mal ruku a ako mal pištoľ. Projektil zo zbrane letel a zasiahol telo aj miesta, kde sú životne dôležité orgány. Podstatný je následok, ktorý je jasný. OČTK musia informovať, aby poskytovali informácie. Tu sú zverejňované informácie pre mňa nepochopiteľné. Potom to vnáša laické pohľady na vec, nechajme to na dokazovanie. Vôbec ma neprekvapuje výpoveď obvineného," tvrdí Vačok.

Kvalifikácia trestného činu sa podľa bývalého vyšetrovateľa môže meniť. "Dokazovanie smeruje k tomu, aby sa zistil skutkový stav, ako to bolo. Tak sa môže meniť aj kvalifikácia, tá sa môže zmeniť aj na súde. Súd ju môže sprísniť, aj zľahčiť," uviedol Vačok.

Hovoriť sa vo vyšetrovaní bude podľa Vačoka aj o zmazanom profile na sociálnej sieti.

Zmazaný účet atentátnika

Podľa Tarabu atentát na Roberta Fica hraničil s terorizmom. "Ak niekto do niekoho vpáli štyri guľky a deklaruje, že ho nechcel usmrtiť, je to to isté, ako keď niekto vyhodí do vzduchu kaviareň a povie, že chcel otvoriť okná. Na sociálnej sieti podľa neho malo dochádzať k nejakým pohybom ešte predtým, ako bol účet zmazaný," myslí si Taraba.

Taraba tvrdí, že sa útočník zradikalizoval na protestoch Progresívneho Slovenska, čo však dokázané nie je.

"Chcem veriť, že sa slovenská politika vráti do férovej súťaže, nech je aj ostrá, ale musí byť založená na faktoch. Fico mi raz povedal jednu vetu, že neexistuje oligarcha, ktorý by mohol v jeho mene za mnou prísť a niečo žiadať. Môžem povedať, že som nejaký mesiac vo funkcii a tak to je," povedal Taraba.

Bez ovplyvňovania

Podľa Tarabu neexistuje ani jeden developer, ktorý by ich kontaktoval ohľadom zákona o ochrane prírody, aby sa mohla na Slovensku vyčistiť pôda od náletových drevín. "Považujem za choré, že si ľudia zasadia vo svojej záhrade stromy, a niekto povie, že máte tam domček, je to stavebný pozemok, musíte zaplatiť 800 eur za vypílenie stromčeka so 60-centimetrovým obvodom," hovorí Taraba.

Poľnohospodári podľa Tarabu prišli o 200-tisíc hektárov pôdy kvôli náletovým drevinám. Slovensko je podľa neho zaburinené. "Pred 100 rokmi bolo na Slovensku 20 % lesov, dnes je to 40 %, každý rok tá plocha rastie približne o štyri percentá. Dnes naši ťažko-skúšaní poľnohospodári si na vlastné náklady chcú vyčistiť pôdu. Po výrube by potom z dreva mali byť štiepky a slúžiť na vykurovanie," uviedol Taraba. Informoval, že medvede sa regulujú na dennej báze, odstrely stále prebiehajú. Podľa oficiálnych údajov máme podľa Tarabu na Slovensku 10 medveďov na 100 kilometrov štvorcových, "v Rakúsku majú 0,02 medveďa na 100 kilometrov štvorcových".

Vo videu nižšie si môžete pozrieť celú reláciu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok