Spoločnosť Mondelez dostala v EÚ pokutu 337,5 milióna eur. Bránila cezhraničnému obchodu so sladkosťami

24.5.2024 07:00

Americká potravinárska spoločnosť Mondelez International dostala v Európskej únii pokutu 337,5 milióna eur. Oznámila to vo štvrtok Európska komisia (EK), podľa ktorej firma bránila obchodu s čokoládou, sušienkami a kávou medzi členskými štátmi.

Mondelez čokoláda
Foto: TASR/Martin Baumann

Zneužila tak svoje dominantné postavenie, čím porušila pravidlá Únie v oblasti hospodárskej súťaže. Územné obmedzenie dodávok predstavuje neregulačné prekážky, ktoré bránia riadnemu fungovaniu jednotného trhu, dodala EK.

Spoločnosť sa ohradzuje

Mondelez po oznámení pokuty uviedol, že prípad z EÚ sa týka minulých a ojedinelých záležitostí, z ktorých väčšina už bola ukončená alebo napravená v dostatočnom predstihu pred vyšetrovaním zo strany komisie. "Táto historická záležitosť nereprezentuje to, kto sme, ani kultúru, ktorá kladie dôraz na dodržiavanie predpisov a o ktorú sa usilujeme," uviedla firma podľa agentúry Reuters.

Mondelez má sídlo v USA a je jedným z najväčších svetových producentov čokolády a sušienok. Medzi jej značky patria Côte d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone a TUC. Do roku 2015 vlastnila aj značky kávy HAG, Jacobs či Velours Noir. Mondelez od roku 1992 pôsobí v Českej republike a na Slovensku, má tam päť výrobných závodov a zamestnáva 2 900 ľudí. Firme patria na týchto trhoch napríklad značky Opavia, BeBe Dobré ráno, Brumík, Fidorka, Figaro, Miňonky a Tatranky.

"Nezákonné praktiky spoločnosti Mondelez bránili maloobchodníkom v tom, aby si mohli v členských štátoch voľne obstarávať výrobky za nižšie ceny, a umelo tak rozdeľovali vnútorný trh," uviedla EK.

Nezákonné praktiky

Nezákonné praktiky tak umožnili firme naďalej účtovať vyššie ceny za svoje výrobky, čo v konečnom dôsledku poškodilo v únii spotrebiteľa, dodala komisia. Tá je exekutívnym orgánom EÚ s rozsiahlymi právomocami a okrem iného plní aj úlohu protimonopolného úradu.

Komisia začala firmu vyšetrovať v januári 2021. Zistila, že spoločnosť sa podieľala na 22 dohodách porušujúcich hospodársku súťaž. Jedna z dohôd okrem iného nariaďovala zákazníkom firmy účtovať vyššie ceny za vývoz než za predaj na domácom trhu. Dohody a nezákonné postupy sa uskutočnili v rokoch 2006 až 2020 a týkali sa všetkých trhov EÚ.

Pokuta mala byť ešte vyššia. Pretože ale firma s EK spolupracovala a výslovne uznala svoju zodpovednosť, bola jej pokuta znížená o 15 percent.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok