S iránskym prezidentom sa prišli rozlúčiť tisíce ľudí. Pochovali ho v Mašhade

23.5.2024 10:25 , Aktualizované: 23.5.2024 22:11

Pozdĺž hlavnej triedy v iránskom meste Bírdžand sa vo štvrtok zhromaždili tisíce smútiacich oblečených v čiernom, aby vzdali hold a rozlúčili sa s iránskym prezidentom Ebráhimom Raísím, ktorý zahynul spolu ministrom zahraničia Hosejom pri nedeľnom páde vrtuľníka na severe Iránu.

Smútočné obrady sa v Iráne konajú dva dni, pričom hlavné z nich sa uskutočnil v stredu v Teheráne, kam prišiel aj rad zahraničných politických predstaviteľov. Do hrobu bude Raísí uložený vo štvrtok večer v Mašhade vo svätyni imáma Rezy.

Davy ľudí

V Bírdžande, ktorý sa nachádza v provincii Južný Chorásán pri afganskej hranici, sa zhromaždili davy ľudí, aby sa s prezidentom, ktorý mal 63 rokov a ktorý z tohto mesta pochádzal, rozlúčili. Vozidlo s Raisího rakvou pomaly prechádzalo hlavnou triedou medzi smútiacimi za zvuku modlitieb, niektorí ľudia smerom k rakve hádzali šatky a ďalšie predmety ako požehnanie.

Pochovaný bude Raísí, ktorý bol prezidentom od roku 2021 a bol považovaný za možného nástupcu iránskeho najvyššieho duchovného ajatolláha Alího Chameneího, dnes v Mašhade, zhruba 370 kilometrov na sever od Bírdžandu.

Prvý v tejto svätyni

Ako prvý vysoko postavený iránsky politik bude k poslednému odpočinku uložený vo svätyni imáma Rezy, kde je pochovaný ôsmy imám šiitskeho islamu. Oblasť je už dlho spájaná so šiitskými púťami a podľa šiitskej tradície je svätyňa miestom, kde sa ľuďom uľaví od smútku a hriechu.

Snímky zverejnené v iránskych médiách ukazujú, ako sa úrady v Mašhade pripravujú na posledný deň prezidentovho pohrebu. V uliciach druhého najľudnatejšieho iránskeho mesta, najmä v okolí svätyne imáma Rezy, boli vztýčené obrie portréty Raísího, čierne vlajky a šiitske symboly.

V stredu sa smútočného ceremoniálu v Teheráne, kde viedol modlitby Chameneí, zúčastnili desiatky tisíc ľudí a predstavitelia zhruba 60 krajín, a to najmä z Blízkeho východu. Zastúpená však na mieste nebola žiadna krajina Európskej únie, pripomenula agentúra AFP s tým, že vzťahy medzi Iránom a západnými krajinami zostávajú napäté.

Pozrite si archívnu reportáž z 21.5.2024 o smútočných obradoch a nových voľbách v Iráne po tragickom úmrtí prezidenta:

Pád vrtuľníka

Raísí a Amírabdolláhján spoločne s ďalšími členmi delegácie zahynuli pri nedeľnej nehode vrtuľníka v hornatej oblasti na severozápade krajiny neďaleko azerbajdžanských hraníc. Presúvali sa zo slávnostného otvorenia priehrady s azerbajdžanským prezidentom Ilhamom Alijevom. V pondelok, keď sa ich smrť potvrdila, bol v Iráne vyhlásený päťdňový štátny smútok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok