Čo nám umelá inteligencia berie a aké pozície neohrozí? Odborníci sa vyjadrili veľmi jasne

23.5.2024 10:47

V modernom svete sa technológie stávajú neoddeliteľnou súčasťou každodenného života. Oblasť ľudských zdrojov nie je výnimkou. O súčasných trendoch a budúcich perspektívach využitia umelej inteligencie a ďalších technologických nástrojov v HR procesoch diskutovali na konferencii televízie ta3 Human Capital kvalifikovaní odborníci v oblasti HR a technológií.

panel 1.jpg
Robert Hüttner

Spoluzakladateľ holdingu GoodCall a autor HR ROBO SAPIENS José Kadlec očakáva, že príde doba dehumanizácie spoločnosti. „Keď ste chceli v minulosti vybudovať miliardovú firmu, tak ste potrebovali minimálne 1 000 zamestnancov. Dnes ideme do doby, kedy sa čaká, že prvá miliardová firma bude mať trebárs len 3 zamestnancov,“ povedal.

Podľa neho je dôležité prispôsobiť sa dobe, no tvrdí, že Česi a Slováci sa umelej inteligencie neboja a skôr ju berú ako príležitosť získať výhodu oproti konkurencii. Firmy, ak chcú uspieť, mali by na svojich zamestnancov tlačiť, aby tieto moderné technológie viac využívali.

Končia kreatívci

CEO PERSONALITY Headhunting & Recruitment a TOP HEADS Interim manažment Peter Križan konštatoval, že v rámci jeho biznisu budú ľudia vždy dôležití. „To, čo má človek sú tri okruhy, ktoré sa niekde spájajú a to je prvý, že pochopiť problém a uchopiť ho, čiže pochopiť to, čo mi buď klient alebo ten biznis hovorí. Druhý je schopnosť vyhodnotiť to a navrhnúť riešenia, čo ešte tiež povedzme, že by zvládla umelá inteligencia a tretí sú tie kreatívne riešenia, ale hlavne ich dokončiť. Práve prienik týchto troch kruhov - pochopiť problém, navrhnúť riešenia a urobiť to je niečo, čo tá umelá inteligencia nebude môcť spraviť, lebo to by musel byť full autonómny robot, ktorý má od hlavy, emócií až po ruky alebo nohy a spraviť to,“ povedal.

Pripustil, že nikto nečakal, že AI ovplyvní pracovné pozície v marketingu. „Nikto nečakal, že práve takýchto ľudí sa to dotkne. Skôr sa čakalo, že prepustia 500 ľudí a budú tam mašiny, ktoré budú to robiť za nich, ale naopak. Najväčší dosah to má práve na marketing a kreatívne pozície,“ dodal s tým, že to je len prvá vlna a sami uvidíme, čo to ešte na pracovnom trhu spraví. 

Sme iracionálni?

Managing Director, Maxman Consultants Lukáš Bakoš priznal, že je veľký fanúšik umelej inteligencie, pretože najväčší problém ľudstva ako takého je, že sme veľmi iracionálni. „Veľká väčšina tých vecí, ktoré sa dejú zlé vo svete sú preto, že sme proste iracionálni a umelá inteligencia do toho môže vniesť, ak budeme schopní s tým rozumne pracovať, ten racionálny rozmer,“ myslí si. 

AI využívame podľa neho menej než by sme mohli. „Príležitosti sú obrovské, psychologicky sme ale ešte nenabehli na to, aby sme ich využívali v plnej miere,“ povedal.

Odporučil knihu How innovation works (Ako fungujú inovácie – pozn. red) v ktorej britský autor Matt Ridley podľa jeho slov zisťuje, ako inovácie nabiehajú do reálneho sveta. „Odkryl dve fázy. V prvej fáze, keď príde niečo nové, ako umelá inteligencia, tak všetci si hovoríme, že teraz raketovo vznikne strašne veľa vecí a čo všetko to otvorí a vlastne nemáme pravdu. To je tá fáza, kedy si myslíme, že ako strašne veľa vecí sa zmení a po chvíli sa upokojíme a zistíme, že tak strašne veľa vecí sa nezmení. Potom sa ale zmení oveľa viac, než si myslíme,“ priblížil knihu. 

V rámci debaty sa rozprúdila aj polemika o iracionalite. Križan reagoval na Bakošove slová o tom, že ako ľudstvo sme iracionálni. „Keby existovala úplná racionalita v tom, čo robíme ako ľudia, nikto z nás by nebol rozvedený, niektorí by možno neboli ženatí alebo vydaté, niektorí by možno nemali deti, a mali by sme úplne iné autá ako máme. To nie je život, to je racionalita. A práve život začína, podľa mňa, mimo racionality. Lenže tá racionalita je asi hybná sila,“ zamýšľal sa v rámci debaty.

Lukáš Bakoš mu oponoval s názorom, že keby sme fungovali ako ľudstvo racionálne, tak máme dostatok zdrojov na to, aby ľudia neumierali, nehladovali. „Keby sme globálne fungovali racionálne, tak ja som presvedčený, že by nám bolo všetkým dokopy lepšie,“ myslí si. 

Kto sa nemusí AI báť?

Lukáš Bakoš na základe svojej vlastnej skúsenosti prišiel s teóriou, že AI spôsobí, že veľa ľudí z biznisu ostane bez práce a keďže budú organizovaní a projektovo veľmi zdatní, mali by začať robiť manuálne práce typu maľovanie, stierkovanie.

Súhlasí s ním aj Peter Križan, ktorý uviedol tiež jeden konkrétny príklad, ako sa pani z vyššej manažérskej pozície uplatnila v mäsiarstve. Takisto zdieľa názor, že manuálne práce umelá inteligencia nijako neohrozí.

José Kadlec si naopak myslí, že možno pozícia stierkovača nebude v budúcnosti existovať vôbec, pretože sa domy budú stavať úplne inou metódou. „Aktuálne, čo AI nenahradí je, keď sa budem chcieť s niekým len tak pozerať na film, nič nehovoriť, iba byť v prítomnosti toho človeka. To mi AI nenahradí,“ konštatoval.  

Viac zaujímavosti si pozrite v priloženom VIDEU.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok